Nevihtna fronta dosegla državo: ponekod klestila toča, voda poplavila cestišče

Slovenija 01. Avg 202306:58 > 20:11 4 komentarji
Tolmin, poplavljeno cestišče
V okolici Tolmina je zaradi obilnih padavin poplavilo tamkajšnje cestišče. (N1)

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zaradi možnosti neurij z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno točo za vso državo izdali oranžno opozorilo. Potem ko so se v delih države v torek zvečer razbesnele nevihte, se bo sredi noči ozračje umirilo.

Nevihtno dogajanje ob hladni vremenski fronti, ki se je spuščala preko severne meje, je proti večeru zajelo severozahodni del Slovenije. Več nevihtnih celic, združenih v linijo, je napredovalo od severozahoda iznad Bovškega proti Čepovanu in Idriji, kjer se je proces krepil.

Močna celica se je razvila tudi severovzhodno od Kamnika – ta se pomikala proti vzhodu. Obilne padavine je ponekod spremljal tudi močan veter, v Rogaški Slatini je bil izmerjen sunek vetra s hitrostjo 53 kilometrov na uro.

Toča in tornado

Nekaj čez 20. uro zvečer se je nad Ilirsko Bistrico razvil tornado. “Naša avtomatska postaja je zabeležila sunek vetra, ki je skoraj dosegel 30 metrov na sekundo,” je za N1 pojasnil dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh. Pojav je sicer trajal nekaj minut.

V Šmarju pri Jelšah je klestila toča, je poročala Facebookova stran Neurje.si.

V okolici Tolmina je zaradi obilnih padavin poplavilo tamkajšnje cestišče. Na Bledu pa je v času neurja na turistični vlak padlo drevo.

Ker so nevihte znova povzročile nevšečnosti, so v nekaj občinah posredovali tudi gasilci, med drugim so na pomoč priskočili na Bledu, v Tržiču, Radovljici, Slovenskih Konjicah, Rogaški Slatini, Dupleku in Murski Soboti.

Nevarnost poplav, toče in udarcev strel, ki lahko zanetijo požare

Dežurna meteorologinja Arsa Veronika Hladnik Zakotnik je pojasnila, da bo nevihtno dogajanje zgoščeno do polnoči. Ker gre za prehod fronte, so ob nevihtah možni močnejši sunki vetra in tudi nalivi, ni pa izključen niti pojav toče, je pojasnila. Na Arsu so ob tem opozorili, da lahko udari strel zanetijo požare, toča pa lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih lahko nastanejo tudi poplave.

Kot so zapisali na agenciji za okolje, je v večernem času ob močnejših padavinah na območju Slovenskih Konjic in Pohorja začela hitro naraščati Dravinja v zgornjem toku. Na tem območju pa bodo hudourniški potoki in manjše reke še naraščale, so opozorili.

Na Arsu pozivajo k previdnosti ob bližajočih se nevihtnih oblakih. Med nevihto naj se ljudje ne zadržujejo na izpostavljenih mestih, saj je udar strele lahko smrtno nevaren. Priporočajo, da počakajo na varnem mestu, saj nevihta običajno ne traja dolgo.

Zaradi napovedanih neurij bo v nakupovalnem središču Aleja ponoči odprta parkirna hiša. Avtomobile bo mogoče pripeljati najpozneje do polnoči in odpeljati od 6. ure. Parkiranje bo brezplačno. Uvoz in izvoz sta možna na severni strani Aleje ob avtohiši Autowallis. Parkirna hiša bo odprta tudi v nakupovalnem središču Citypark. Brezplačno nočno parkiranje v času poletnih neviht pa so omogočili tudi v mariborskem nakupovalnem središču Europark.

Pristojne službe sicer še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji. Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe, meteorna voda pa je zalivala objekte.

Spremljajte premikanje neviht.

Sreda mirna, četrtek znova nestabilen

Prehod fronte pa po napovedih meteorologov ne bo zadnji ta teden. Po besedah meteorologinje Hladnik Zakotnik v sredo kaže na bolj miren dan, verjetno bo po nižinah tudi nekaj megle v dopoldanskem času, čez dan pa bo večinoma sončno.

V noči na petek pa nas čaka nov prehod vremenske fronte, ta fronta se bo nad našimi kraji zadržala nekoliko dlje. Pričakujejo padavine od četrtkovega popoldneva ali večera pa celo do sobotnega dopoldneva, ko bodo padavine precej pogoste in možni tudi nalivi, je pojasnila meteorologinja. Po njenih navedbah bo verjetno v večjem delu države padlo tudi denimo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje