Ali je pokanje s prsti škodljivo?

Magazin 30. Mar 202310:22 5 komentarjev
Pokanje s členki
PROFIMEDIA

Namerno ali nenamerno, vsakomur tu in tam počijo členki na prstih. Ali gre zgolj za razvado, katere zvok mnoge spravlja ob živce, ali pa je pokanje členkov lahko za nas škodljivo?

Ko raztegnemo ali zvijamo členke, to pogosto spremlja pok. Marsikomu so starši v mladosti pokanje s prsti odsvetovali, saj naj bi povzročalo artritis. Zakaj sklep poči, ko ga raztegnemo? Ali gre le za nadležno razvado ali pa lahko pokanje členkov povzroča artritis ali kakšno drugo obolenje sklepov?

Kot je za N1 razložila specialistka družinske medicine dr. Nena Kopčavar Guček iz Zdravstvenega doma Ljubljana, t. i. “pokanje” členkov nastane zaradi povečanja razmika med sklepi prstov. Pok nastane, ko se plinski mehurčki v sklepni tekočini sesedejo ali počijo. Ko mehurčki enkrat počijo, traja nekaj časa, da se plinski mehurčki v sklepu ponovno naberejo, zato tudi večinoma ne moremo dvakrat zaporedoma počiti istega členka.

Pokanje členkov je neškodljivo, kot najbolj prepričljiv dokaz pa je Kopčavar Guček navedla eksperiment kalifornijskega zdravnika Donalda Ungerja.

Leta 2009 je Unger na sebi dokazal, da pokanje členkov na prstih nima nikakršnih posledic in ne povzroča artritisa. Unger je 50 let dvakrat na dan počil členke leve roke, desno pa pustil pri miru. Členki njegove leve roke so tako počili več kot 36.000-krat, na desni pa le nenamenoma in zelo redko, piše ameriški znanstveni časopis Scientific American. Po 50 letih ni bilo na Ungerjevih dlaneh, ne na levi ne desni, nobenih znakov artritisa.

“Čeprav obstajajo občasna poročila o izpahih ali poškodbah kit zaradi premočnega pokanja členkov, se zdi, da so takšne težave izjema in ne pravilo,” je še dodala Kopčavar Guček. Kvečjemu je lahko pokanje členkov moteče ali neprijetno za tiste v bližini osebe, ki rada poka s prsti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje