Ali res potrebujete dezodorant?

Magazin 16. Jul 202305:45
dezodorant, pazduha, sprej
PROFIMEDIA

Glavni cilj uporabe dezodoranta je odstranitev neprijetnih vonjev telesa. Ali je potreben tudi z medicinskega vidika?

Dermatološki strokovnjaki pravijo, da je vsakodnevna uporaba dezodoranta najverjetneje posledica osebnih in kulturnih preferenc, piše N1 Zagreb.

“Ljudje so močno občutljivi na vonjave in imajo tudi močne preference. Že od starih časov so uporabljali parfume in kolonjske vode za prikrivanje neprijetnih vonjev,” pravi dermatologinja Nina Botton. “Vendar to ni kot nitkanje zob, za katero obstajajo podatki, da boste v resnici dlje živeli, če boste zobe redno nitkali,” dodaja.

Sredstva proti znojenju je najbolje nanašati zvečer

“Znojimo se za to, da bi lažje nadzorovali telesno temperaturo,” pravi dermatolog Joshua Zeichner. “V nekaterih primerih pa se znojimo bolj, kot pa bi bilo treba.

Temu pravimo patološko znojenje ali hiperhidroza. Sam znoj nima vonja. Bakterije so tiste, ki znoj razgrajujejo, pri čemer nastaja neprijeten vonj.” Če ste se zato odločili, da boste uporabljali proizvode proti znojenju (antiperspirante – op. p.), jih nanesite zvečer, pravi Zeichner. “Glede na to, da se ponoči manj znojimo, lahko učinkoviteje zamašijo znojnice, če jih uporabimo pred spanjem.”

Če pa se ne znojite preveč, blokiranje znojenja z antiperspirantom “verjetno ni najboljša ideja,” pravi dermatologinja Julie Russak. “Če ga popolnoma blokirate pod pazduho, s tem paradoksalno povečane proizvodnjo znoja na drugih predelih,” dodaja.

Kaj se zgodi, če dezodorant prenehate uporabljati?

Če ste se odločili, da dezodorantov ali antiperspirantov ne boste uporabljali, ima ta odločitev tako prednosti kot slabosti – odvisno od tega, kako vi ali drugi okoli vas doživljate svoj lastni naravni vonj, piše CNN.

“Če prenehate z uporabo dezodoranta ali antiperspiranta, se vaš vonj sčasoma lahko okrepi,” trdi dermatologinja Amanda Doyle. “Zaradi povečanega znojenja se bolj potite, kar ustvari ugodne pogoje za prekomerno rast bakterij in glivic, kar lahko povzroči močnejši vonj.”

Najbolj učinkovit in najpomembnejši ukrep za preprečevanje neprijetnega vonja pa je vsakodnevno kopanje oziroma umivanje, pravijo strokovnjaki Morali bi se osredotočiti na umivanje obraza, pazduh in področja okoli spolovil – ta področja se po navadi bolj znojijo kot druga. Nenavadno slab telesni vonj pa bi lahko pomenil, da svoje kože ne čistite, kot bi bilo primerno. Neprijetne vonjave lahko preprečimo tudi z nošenjem ohlapnih in zračnih oblačil iz bombaža, pa tudi z uporabo antibakterijskih pralnih praškov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.