Zaradi nespoštovanja PCT inšpektorji zaprli bencinski servis in trgovino v BTC

Slovenija 04. Nov 202115:01 > 16:09 0 komentarjev
Aplikacija PCT
Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi zaostritve epidemioloških razmer so inšpektorske službe okrepile nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Na zdravstvenem inšpektoratu pravijo, da kršitelji najpogosteje ne preverjajo izpolnjevanja PCT dovolj natančno. V zadnjem tednu je zdravstveni inšpektorat izrekel 15 plačilnih nalogov. Inšpektorji so zaradi kršitev, ki jih niso pravočasno odpravili, z ustno odločbo zaprli enega od bencinskih servisov in eno od trgovin v ljubljanskem BTC-ju.

Kot je znano, naj bi vlada v torek sprejela odločitev za zaostrovanje obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do današnje seje vlade, med njimi pa bi bilo tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti. Vlada na današnji seji ni sprejela še nobene odločitve o tem, kako ustaviti visoko rast okužb, to naj bi predvidoma storila jutri, je po seji vlade povedala uradna govorka Maja Bratuša.

Inšpekcijske službe pa so že v zadnjih tednih izvajale strožji nadzor izpolnjevanja pogoja PCT, je na vladni novinarski konferenci o stanju covida-19 povedala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Deana Potza je predstavila delo inšpektorjev v zadnjih dveh tednih, pri čemer je povedala, da so inšpektorji povečali število nadzorov objektov za skoraj 30 odstotkov na skoraj 4000, pri osebah pa za 100 odstotkov. Število nadzorov pri osebah je tako v zadnjih dveh tednih preseglo 14 tisoč.

Kar se tiče ukrepov, je bilo v zadnjem tednu izrečenih 15 plačilnih nalogov, tri odločbe z izrekom opomina, štiri odločbe z izrekom globe, 186 opozoril po zakonu o prekrških in 377 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru. Skupaj so inšpektorji izrekli 585 ukrepov glede neizpolnjevanja pogoja PCT, je povedala Potza. Največkrat kršitelji niso dovolj natančno preverjali pogoja PCT.

V podaljšanem prazničnem vikendu je bilo veliko prireditev pod drobnogledom inšpektorjem. Nekatere najbolj izpostavljene točke, denimo nočne klube, je obiskalo tudi več inšpektorjev. Nočni lokali so večinoma preverjali izpolnjevanje pogoja PCT in tudi dokumente. Kršitev niso ugotovili.

Po gostinskih lokalih so v času podaljšanega konca tedna ugotovili nepravilnosti v 29 primerih, večinoma je šlo za nepravilno rabo zaščitnih mask zaposlenih. Natakarji tudi niso ustrezno preverjali pogoja PCT pri gostih.

Zaradi nespoštovanja in nepravočasne odprave nepravilnosti je inšpektorica na Primorskem z ustno odločbo zaprla enega od bencinskih servisov. “Danes smo prejeli informacijo, da je 3. novembra inšpektorica tržnega inšpektorata območne enote Koper-Postojna opravila ponovni nadzor na eni od bencinskih črpalk, ki je bila nazadnje opozorjena 27. oktobra. Ker je ugotovila, da se PCT pogoj ponovno ne preverja, je z ustno odločbo opravljanje dejavnosti prepovedala,” je povedala inšpektorica.

Zakon o inšpekcijskem nadzoru namreč omogoča, da inšpektor prepoved opravljanje dejavnosti, ne da bi prej določil rok za odpravo nepravilnosti, če je to potrebno zaradi varovanja zdravja in življenja ljudi in živali.

Razlog za spoštovanje pogoja ne bi smel biti samo ta, da nas lahko pri kršitvi ujame inšpektor ali policist, ampak bi nas pri tem morala voditi solidarnost z najšibkejšimi, je še poudarila Potza.

Martina Gašperlin s tržnega inšpektorata je povedala, da je preverjanje pogoja PCT postala njihova prioriteta, zaradi česar nadzore izvajajo tudi v večernem času in med konci tedna. Zavezanci so kršitve sicer hitro odpravili, vendar pa se to lahko iz trenutka v trenutek spreminja, zato bodo z okrepljenim nadzorom nadaljevali tudi v prihodnje.

Potrošnike in druge uporabnike storitev je pozvala, naj ob prihodu v trgovino ali drug objekt  pokažejo dokazilo, še preden zavezanci to vprašajo. “Zavezancem je težko in razumem, da so kdaj v stiski. Bodimo razumevajoči in jim pomagajmo.”

Gašperlin je še poudarila, da so začeli stopnjevati nadzor, kar pomeni, da so začeli izdajati tudi globe oziroma plačilne naloge in ne več samo opozorila. Potrdila je zaprtje ene od bencinskih črpalk in dodala, da je tržna inšpektorica iz istega razloga z ustno odločbo zaprla eno od trgovin v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC.

Namestnik generalnega direktorja Policije Stanislav Vrečar je povedal, da je minuli teden policija odkrila sedem ponarejenih potrdil o pogoju PCT, večino na mejnih prehodih, dva pa tudi v notranjosti države. “Doslej je bila to večinoma praksa na mejnih prehodih, zdaj pa se to pojavlja tudi v notranjosti države.” Šlo je za ponaredke potrdil o cepljenju, prebolevnosti in rezultatu hitrih testov.

Od dveh primerov, ki so jih odkrili v  državi, so jim en primer odstopili zdravstveni inšpektorji, ko so opravljali nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT pri trgovcu, drugega pa pravosodni policisti, ki so takšno lažno potrdilo odkrili pri obiskovalcu prevzgojnega zavoda.

Ob tem je Vrečar poudaril, da vse osebe, ki ponarejeno listino bodisi hranijo ali uporabijo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti listino zasežejo, imetnika pa kazensko ovadijo. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora.

Nato pa policija preverja vse okoliščine glede te listine, zlasti kje, kako in kdaj so storilci takšno ponarejeno potrdilo pridobili. Tako skušajo ugotoviti identiteto ponarejevalca potrdil.

Vrečar je ob tem pozval vse, ki so jim znani morebitni primeri ponarejanja potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT, naj to naznanijo najbližji policijski enoti ali državnemu tožilstvu. Hkrati pa prebivalstvo poziva k odgovornemu ravnanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!