Ali se v tajnosti pripravlja zakon o kakovosti v visokem šolstvu?

Slovenija 20. Okt 202112:27 0 komentarjev
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Denis Sadiković/N1

Visokošolski sindikat Slovenije opozarja, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nakvis in vodstva univerz v tajnosti pripravljajo zakon o kakovosti v visokem šolstvu.

Visokošolski sindikat Slovenije opozarja visokošolsko in širšo javnost, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) in vodstva univerz v tajnosti pripravljajo zakon o kakovosti v visokem šolstvu, so sporočili iz sindikata.

V visokošolskem sindikatu so namreč zapisali, da je prejšnji teden začela delovati delovna skupina pri ministrstvu za izobraževanje, “ki ima nalogo zelo hitro uskladiti osnutek zakona, da bo šel čim prej v potrditev na vlado in v sprejem v državni zbor”. “V delovni skupini so predstavniki univerz, ki jih je izbralo ministrstvo, z njenim obstojem in nastajanjem zakona pa po naših informacijah niso seznanjeni niti dekani, niti strokovne službe univerz,” so navedli.

Je tak način priprave sprejemljiv?

Tak način priprave zakonskih predlogov je po mnenju sindikata nesprejemljiv. Izhodišča za pripravo zakona bi morala biti pripravljena na osnovi širše javne razprave, v delovno skupino bi morali imeti možnost imenovanja svojih predstavnikov vsi deležniki, ki jim zakon o visokem šolstvu priznava pomembno vlogo na tem področju z možnostjo imenovanja predstavnikov v svet Nakvisa, so poudarili.

“Visokošolski sindikat Slovenije je že prejšnji teden protestiral pri ministrstvu nad takimi postopki in zahteval predložitev tistega osnutka zakona, ki je uradno izhodiščno gradivo za delo delovne skupine ministrstva in s tem informacija javnega značaja, vendar kaže, da ministrstvo vztraja pri ekskluzivizmu in netransparentnosti,” so zapisali.

Za sindikat problematična tudi vsebina

Sindikat ocenjuje, da je vsebina zakona problematična. O notranjem sistemu kakovosti, ki ga izvajajo univerze in fakultete same in je v zadnjih letih zelo pomemben, ne pove ničesar, temveč da vso težo agenciji Nakvis.

Prepričani so, da bi agenciji omogočil odstopanje od postopkov po zakonu o upravnem postopku in bi s tem omogočil več arbitrarnosti in negotovost za visokošolske zavode. Zakon tudi meša kakovost izvajanja študijskih programov in zaposljivost diplomantov, s čimer favorizira interese naravoslovja in tehnike, od koder prihajajo glavni protagonisti zakona, še opozarja sindikat.

V visokošolskem sindikatu so se zato odločili za objavo osnutka zakona na spletni strani, da sprožijo javno razpravo o njegovi vsebini in o netransparentnem načinu njegovega nastajanja.

Iz Nakvisa so za STA poročili, da sodelujejo pri pripravi zakona, na pojasnila ministrstva za izobraževanje pa STA še čaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!