Ali vozniku grozi globa, če pešca poškropi z vodo?

Slovenija 14. Apr 202319:38 4 komentarji
PROFIMEDIA

Luže nas v teh dneh spremljajo na vsakem koraku, če ne zdaj, pa se vam je verjetno že kdaj prej zgodilo, da vas je med hojo po pločniku zalilo, potem ko je čez lužo zapeljalo vozilo. Kaj storiti in ali drži, da bo policija ukrepala, če si zapomnite voznikovo registrsko tablico in jo posredujete policistom?

Verjetno se vam je kdaj že zgodilo, da vas je med hojo po pločniku zalilo, potem ko je voznik z vozilom zapeljal čez lužo. Čeprav marsikdo misli, da lahko voznika vozila, če vas to poškropi, doleti globa, pa to ne drži.

V starejši zakonodaji je bila sicer globa za tovrstna dejanja res predpisana, a se je zakonodaja spremenila.

“Trenutno veljavna zakonodaja na področju cestnoprometnih predpisov ne vsebuje več kazenske določbe za omenjene situacije. Iz navedenega razloga policisti za tako dejanje globe ne morejo izreči,” so pojasnili na ljubljanski policijski upravi. Kot dodajajo, je zakonodaja sedaj urejena v več različnih zakonih, ki so bili sprejeti od leta 2010 dalje. “Zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o motornih vozilih, zakon o voznikih,” so našteli.

Kljub temu pa na policiji poudarjajo, da bi se morali udeleženci v prometu že zaradi prometne kulture zavedati pomena “medsebojnega spoštovanja med udeleženci cestnega prometa ter se takim situacijam poskušati izogniti ali jih v največji meri preprečiti”.

Kako je v nekaterih drugih državah?

Tudi na Hrvaškem imajo podobno zakonodajo kot pri nas, bodo pa vozniki za škropljenje mimoidočih kaznovani v Bosni in Hercegovini. Tam jih lahko doleti globa v višini približno 15 evrov.

Precej strožje je v Angliji, kjer morajo vozniki za “tuširanje” pešcev precej globoko seči v žep. Za tovrstna dejanja so namreč zagrožene globe do 5.000 funtov, kar je približno 5.800 evrov in tri kazenske točke. Po pisanju portala Merkur so tovrstne globe zagrožene za posebej hude primere, večja je sicer verjetnost, da bodo kršitelji prejeli globo v višini 100 funtov, kar je približno 113 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje