Andrej Benedejčič novi veleposlanik pri zvezi Nato

Slovenija 19. Jul 202320:51 1 komentar
andrej benedejčič
Borut Živulović/BOBO

Novi veleposlanik pri zvezi Nato bo državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič. V skladu z ukazom predsednice republike Nataše Pirc Musar, objavljenem v današnjem uradnem listu, se Benedejčič tako vrača na funkcijo, ki jo je že opravljal med letoma 2011 in 2015.

Benedejčičevo imenovanje je zadnje v nizu sprememb na slovenskih predstavništvih v tujini. V skladu z željami vlade bodo nove veleposlanice in veleposlaniki zasedli stolčke v Washingtonu, Vatikanu, Kijevu, Ankari in drugod.

Benedejčič je dolgoletni diplomat. Med ostalim je bil nadomestni predstavnik v Varnostnem svetu Združenih narodov v času prvega slovenskega članstva, med letoma 2005 in 2008 pa veleposlanik v Moskvi. V letih od 2015 do 2019 je bil stalni predstavnik pri Združenih narodih, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, maja lani pa je bil imenovan za državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu premierja.

Diplomiral je iz ekonomije na Harvardski univerzi. Govori angleško in rusko.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v ponedeljek v predsedniški palači sprejela novoimenovane veleposlanike Slovenije, ki odhajajo na svoja mesta v tujino. Na neformalnem srečanju je izrazila zaupanje v slovensko diplomacijo in novim veleposlanikom zaželela, da veleposlaništva vodijo z omiko in zgledom.

Gre za prvo ekipo veleposlanikov, ki odhaja v tujino z akreditivi, ki jih je podpisala predsednica republike, prav tako pa tudi za prvi tovrsten sprejem pred odhodi veleposlanikov v tujino. Ti bodo sicer v mandatu Pirc Musar stalna praksa, so sporočili iz njenega urada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje