Kateri diplomati bodo v letošnjem letu zasedli veleposlaniška mesta

Slovenija 09. Mar 202316:09 0 komentarjev
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Aljaž Uršej/N1

Parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko se bo v prihodnjih dneh predstavilo dvanajst kandidatov za nove veleposlanike. Vsi sodijo med karierne diplomate.

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko bo začel prihodnji teden serijo sej, na katerih se bodo poslancem predstavili kandidati za vodenje diplomatskih predstavništev. Predstavitve bodo potekale za zaprtimi vrati; postopek postavitve veleposlanika je namreč do pridobitve agremaja države sprejemnice označen s stopnjo tajnost. Tudi če kateri od kandidatov ne bi dobil pozitivne ocene parlamentarnega odbora – to se sicer praviloma ne dogaja, pri sedanjem razmerju političnih moči v državnem zboru pa je še toliko manj verjetno – pa to ni ovira, da ne bi zasedel veleposlaniškega mesta. Mnenje odbora namreč ni obvezujoče.

Na štirih sejah odbora za zunanjo politiko se bo predstavilo dvanajst kandidatov za vodenje diplomatskih predstavništev. Vsi so karierni diplomati. Med njimi so v širši javnosti najbolj prepoznavni Iztok Mirošič, Franc But in Andrej Benedejčič. Mirošič, ki je sedaj posebni odposlanec ministrice Tanje Fajon za prihodnost Evrope, v preteklosti pa je bil veleposlanik v Veliki Britaniji in v Italiji, odhaja za veleposlanika v Washington. S tega mesta je bil zaradi nepooblaščenega posredovanja fotografije zaupne depeše prvaku SDS Janezu Janši septembra lani predčasno odpoklican Tone Kajzer.

Preberite še: Novi kadrovski odločitvi zunanje ministrice Tanje Fajon

Nekdanjemu veleposlaniku v Pragi, Beogradu in Berlinu Francu Butu, ki je sedaj posebni odposlanec zunanje ministrice za Varnostni svet Združenih narodov, se obeta veleposlaniško mesto v Vatikanu. Državni sekretar v kabinetu premierja Roberta Goloba za nacionalno in mednarodno varnost Andrej Benedejčič pa se vrača na čelo stalnega predstavništva pri zvezi Nato v Bruslju.

Andrej Benedejčič
Andrej Benedejčič (Žiga Živulović jr./BOBO)

Gorazd Renčelj naj bi še naprej ostal v tujini, se bo pas čela veleposlaništva v Brasilii preselil na veleposlaniško mesto v Ankari. V Braziliji ga bo nasledila Mateja Kračun, ki doslej veleposlaniškega položaja še ni zasedala.

Preselitev z enega na drugo veleposlaniško mesto se obeta tudi Gregorju Preskerju. Iz Podgorice se odpravlja v Skopje, v Črno goro pa odhaja nekdanja veleposlanica na Slovaškem in na Portugalskem Bernarda Gradišnik.

Robert Kokalj, ki je bil v preteklosti veleposlanik v Egiptu in na Madžarskem, je kandidat za veleposlanika v Romuniji, Mateja Prevolšek, ki se je lani poleti vrnila s čela veleposlaništva v Kairu, pa bo po novem veleposlanica v Ukrajini.

Kot smo poročali, je zunanja ministrica Tanja Fajon na čelu diplomatskega predstavništva na Japonskem videla dolgoletno veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret, a naj bi predsednica republike Nataša Pirc Musar izrazila pomislek. Zmotilo naj bi jo, ker bi bila Bavdaž Kuret v Tokiu manj kot polovico mandata, saj lahko po zakonu o zunanjih zadevah vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata delo v tujini opravlja do dopolnjenega 68. leta. Pošiljanje nove veleposlanice na Japonsko zgolj za dve leti naj bi bilo po mnenju predsednice republike še zlasti “nerodno” zato, ker sta od tam predčasno odšli že zadnji dve veleposlanici – Simona Leskovar in Ana Polak Petrič.

Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

Bavdaž Kuret tako ni na seznamu kandidatov za veleposlanike, ki je bil poslan v državni zbor – na Japonsko odhaja Jurij Rifelj. Ta se je lani poleti vrnil s čela slovenskega diplomatskega predstavništva v Canberri, pred tem pa je bil vodja slovenske predstavniške pisarne pri palestinskih oblasteh v Ramali.

V Teheran naj bi odšel nekdanji velepolsnaik v Turčiji Igor Jukič. Kot smo poročali, je sicer tretja Janševa vlada za veleposlanika v Iranu potrdila diplomata Miho Ermana, vendar ni dobil agremaja države gostiteljice. Po besedah naših virov je šlo za povračilni ukrep uradnega Teherana, saj Slovenija niti v času prejšnje niti po prihodu sedanje vlade ni podelila agremaja iranskemu kandidatu za veleposlanika pri nas.

Letos se izprazni tudi mesto veleposlanika na Portugalskem s sedežem v Ljubljani. Ta položaj se obeta diplomatki Mojci Nemec van Gorp.

Jutri se sicer izteče rok za prijave na ponovljeni razpis za tri vodje diplomatskih predstavništev: vodjo stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu, veleposlanika v Buenos Airesu in veleposlanika v Moskvi. Vsa tri mesta so bila na internem razpisu zunanjega ministrstva objavljena že avgusta lani, a očitno zunanje ministrice prijavljeni kandidati niso prepričali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!