Anketa N1: Ali Slovenci pustimo napitnino?

Slovenija 24. Avg 202306:00 9 komentarjev

Za nekatere je napitnina stvar navade, za druge znak vljudnosti, spet drugi se na ta način natakarjem zahvalijo za prijaznost, nekateri na napitnino niti ne pomislijo. Kakšne pa so navade Slovencev? S kamero N1 smo se odpravili na ljubljanske ulice in preverili, ali Slovenci gostinsko osebje nagradijo z napitnino, in če ga, kako globoko sežejo v žep? So že slišali za nov sistem plačevanja napitnine ob plačilu s kartico? So, vendar še vedno bolj zaupajo "kovancem v roki", ki jih pospremijo s "pogledom v oči".

V Združenih državah Amerike je pričakovano oziroma skoraj obvezno, da gostje ob obisku lokala ali restavracije pustijo napitnino, od 15 do 25 odstotkov celotne vrednosti računa. To je vse pogostejša navada tudi v vse več evropskih državah, predvsem na severu. Kakšne pa so navade Slovencev?

Odpravili smo se na ljubljanske ulice in ljudi vprašali, ali ob obisku lokala ali restavracije pustijo napitnino. Kot kaže, je puščanje napitnine vse bolj priljubljena praksa tudi med Slovenci, še vedno pa je precej takšnih, ki napitnine ne pustijo. Višina zneska je odvisna od tega, ali gre zgolj za pijačo ali jed, pa tudi od prijaznosti gostinskega osebja, največkrat pa ljudje znesek na računu zaokrožijo navzgor.

Pred dobrim letom se je tudi v Sloveniji začel uveljavljati sistem, ki gostom lokalov in restavracij omogoča, da lahko napitnino pustijo tudi ob plačilu z bančno kartico. Ob plačilu z bančno kartico lahko tako na zaslonu POS-terminala izberejo vrednost napitnine (5, 10, 15 ali 20 odstotkov), ki jo želijo prišteti skupnemu znesku na računu. Obiskovalci se lahko odločijo, da napitnine ne plačajo. Čeprav je ta način plačevanja napitnine večinoma mimoidočim znan, pa se zdi, da imajo Slovenci še vedno raje občutek “kovanca v rokah in denar papirnate oblike” kot bančno kartico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje