Anketa N1: Že veste, koga boste volili? (VIDEO)

Slovenija 20. Okt 202218:56 6 komentarjev
anketa predsedniške volitve
N1

Še trije dnevi nas ločijo od 7. predsedniških volitev. Mnogi volilni upravičenci so svoj glas na predčasnih volitvah že oddali, drugi o tem, koga bodo v nedeljo obkrožili, še razmišljajo, so povedali v anketi za N1.

Ekipa N1 je na ljubljanskih ulicah preverila, ali so mimoidoči odločitev, komu bodo namenili svoj glas, že sprejeli. Starejše generacije so predvolilno kampanjo ocenile kot korektno in povedale, da so dobile dovolj informacij, da se zdaj lažje odločijo, koga želijo videti kot naslednjega predsednika oziroma predsednico. Odločitev so starejši v večini primerov že sprejeli.

Na drugi strani pa so mladi, ki smo jih srečali, veliko bolj neodločeni. Nekateri so priznali, da soočenj in novic niso spremljali, saj niso imeli časa, zato niti ne vedo, kdo vse za predsednika države kandidira. Dodali so, da bodo naslednje dni izkoristili, da pridobijo čim več informacij o tem, za kaj se kandidati zavzemajo. Eden od mimoidočih pa je povedal, da mogoče na volišče sploh ne bo šel, saj se “z nekom, ki je bolj kot ne le obraz države, ne obremenjujem”.

Kaj vse so volilni upravičenci, ki smo jih srečali, povedali, si lahko pogledate v spodnji izjavi. 

Danes predčasno glasovanje končano

Po podatkih Državne volilne komisije se je v sredo, torej drugi dan predčasnega glasovanja, udeležilo 25.775 volilk in volilcev oziroma 1,52 odstotka vseh volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj je predčasno glasovalo 2,67 odstotka volivk in volivcev. V primerjavi s predsedniškimi volitvami leta 2017 je to občutno več, saj je takrat v vseh treh dneh predčasnega glasovanja volil 28. 201 človek oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, leta 2012 je predčasno svoj glas oddalo 1,36 odstotka volilnih upravičencev.

Predčasno glasovanje na 96 voliščih, ki se ga je danes udeležil tudi aktualni predsednik države Borut Pahor, je bilo možno  do 19. ure. Pahor je ljudi povabil k izbiri kandidata, ki bo skrbel za povezanost Slovenije, hkrati pa tudi za dobre odnose z državami v regiji in mednarodni ugled Slovenije.

Glavni razlogi, da se volilni upravičenci odločajo za predčasno glasovanje, so gneča na volilno nedeljo, morebitne logistične težave zaradi Ljubljanskega maratona in dejstvo, da bi nedeljo radi v celoti izkoristili za kratek pobeg na lepše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.