Arjan Pregl: To je žalostno in slabo za celotno državo

Kultura 20. Maj 202118:11 > 27. Sep 2021 12:58 0 komentarjev
Evropski parlament
Johanna Geron/REUTERS

"Oblast, ki se domnevno bori proti komunizmu, se obnaša kot najbolj zakrnela partija," odločitev ministrstva za kulturo, da odpove razstavo umetnikov v Bruslju, komentira slikar Arjan Pregl.

Ministrstvo za kulturo je pred dnevi odpovedalo slikarsko razstavo umetniških del v poslopju Evropskega parlamenta. Minister Vasko Simoniti je dejal, da je razstavo odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev.

Po poročanju Dela naj bi ministrstvo zmotil izbor umetnikov, katerih dela bi bila razstavljena. V Bruslju bi na ogled tako med drugim postavili tudi šesterico slovenskih avtorjev, ki so sicer že zastopani v stalni zbirki Evropskega parlamenta.

Pregl: Oblast se obnaša kot najbolj zakrnela partija

Med njimi tudi dela slovenskega slikarja Arjana Pregla, ki je pogosto kritičen do slovenske vlade. Kot je za N1 povedal slikar, je v tej žalostni zgodbi veliko ironij. “Ena je, da se oblast, ki se domnevno bori proti komunizmu, obnaša kot najbolj zakrnela partija, ki kaznuje zaradi neposlušnosti, ki v svojih medijih blati in laže o ljudeh, ki se z njo ne strinjajo,” pravi.

Dodaja, da je ironija tudi, da bodo “prav slike avtorjev (uradno je spornih vseh šest že odkupljenih), ki so že v Bruslju, tam tudi ostale, avtorji, ki so bili izbrani letos in ki z zapletom nimajo nič, bodo kaznovani z nerazstavo”.

“Tretja ironija pa je, da imamo oblast, ki vseskozi trdi, da ‘varuje in brani slovensko kulturo’, ne izpusti pa priložnosti, da umetnikom ne bo metala polen pod noge. Čeprav, to niti ni toliko ironično, kot je preprosto žalostno in slabo za celotno državo,” še pravi Pregl.

Evropski poslanci predlagajo rešitev

Pet evropskih poslancev je sicer danes v pismu predsedniku Evropskega parlamenta predlagalo, naj odpovedano slikarsko razstavo postavi neposredno parlament ali kar oni sami. Pismo so podpisali Tanja FajonMilan BrglezKlemen GrošeljIrena Joveva in Ljudmila Novak. Med podpisniki ni Romane TomcFranca Bogoviča in Milana Zvera.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!