Arsenovič čaka na Gibanje Svoboda, Kangler aktualnemu županu očita nizke udarce

Slovenija 28. Nov 202219:00 1 komentar
Kangler Arsenovič
Foto: Jure Banfi/Bobo

Supervolilno leto 2022 se bo zaključilo z nedeljskim drugim krogom lokalnih volitev v tistih občinah, kjer v prvem krogu ni zmagal nihče od kandidatov za župane. Zelo pester boj za županski stolček se obeta v mariborski mestni občini, kjer si bosta stala nasproti aktualni župan Saša Arsenovič in nekdanji župan mesta ob Dravi Franc Kangler. Želja obeh kandidatov je, da bi se na volišča odpravilo čim več volilcev, veliko vprašanje pa ostaja, koga bo, če sploh koga, podprla stranka Gibanje Svoboda, ki je imela v prvem krogu lokalnih volitev svojega kandidata Vojka Flisa, ki pa ni bil uspešen.

Če je bila še minuli teden pozornost širše javnosti na političnem parketu usmerjena zgolj v nedeljske zakonodajne referendume, kjer je vladna koalicija strank Gibanja Svoboda, SD in Levica močno premagala pobudnico referendumov stranko SDS, pa se je z začetkom novega tedna ta spet preusmerila k lokalnemu dogajanju.

V 47 občinah (od 212) bo namreč potreben še drugi krog volitev, kjer nihče od kandidatov v nedeljo ni prejel večine glasov volivcev. Volilna nedelja pa bo še posebej pestra v Mariboru, kjer se bosta v drugem krogu pomerila Saša Arsenovič in Franc Kangler. Arsenovič je v prvem krogu dobil 36,69 odstotka glasov, njegov protikandidat Kangler pa 20,46 odstotka glasov volilcev. V mestu ob Dravi se je sicer v prvem krogu za županski stolček potegovalo kar 15 kandidatov, kar je bilo največ v državi, v boj za uvrstitev v drugi krog pa se je vmešal še kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis; prejel je 20,29 odstotka glasov, kar pa ga je na koncu uvrstilo na tretje mesto med vsemi kandidati.

Ključno vprašanje, ki se poraja pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev v Mariboru, je, koga bo podprla stranka Gibanje Svoboda. Kot smo neuradno izvedeli, v največji koalicijski stranki še tehtajo možnosti, vendar naši viri v stranki trdijo, da skoraj zagotovo v drugem krogu ne bodo podprli Franca Kanglerja. Po naših informacijah trenutno potekajo pogovori med lokalnimi odbori in županskimi kandidati, ki bi jih lahko stranka premierja Roberta Goloba podprla v drugem krogu. “Koga bomo podprli v Mariboru, bo najverjetneje znano jutri,” so nam še zatrdili viri iz Gibanja Svoboda.

Z vprašanjem, ali res potekajo pogovori med Gibanjem Svoboda in aktualnim županom Sašo Arsenovičem, smo se obrnili na slednjega, ki je za N1 potrdil, da pogovori potekajo, ni pa nam znal povedati, kdaj bo informacija o morebitni podpori postala javna. “Tega ne vem, upam pa, da bodo v Gibanju Svoboda glede tega dali jasen signal,” je povedal Arsenovič.

Jure Banfi /BOBO

Da bi Gibanje Svoboda podprlo aktualnega župana, pa ne verjame nekdanji župan in Arsenovičev protikandidat Franc Kangler. Ta namreč meni, da če bi obstajale realne možnosti, da največja koalicijska stranka podpre Sašo Arsenoviča, bi to že storila. “Glede na obnašanje gospoda Arsenoviča do predsednika vlade Goloba in njihovega kandidata Vojka Flisa v soočenjih pred prvim krogom županskih volitev sem mnenja, da ni niti najmanjše možnosti, da bi Gibanje Svoboda v danem trenutku podprlo aktualnega župana,” je za N1 komentiral Franc Kangler. Kangler je sicer potrdil, da tudi v njegovem štabu potekajo pogovori z več strankami o morebitni podpori, vendar njihovih imen ni želel razkriti.

Spomnimo, da se je v času županske kampanje med soočenji najostrejši boj bil prav na relaciji med Arsenovičem in Flisom. Arsenovič je na soočenju županskih kandidatov portala mariborinfo Flisa povprašal, ali je “svoje dobro ime zastavil zato, ker želi ponovno postati direktor mariborskega univerzitetnega kliničnega centra, ali pa mu je bila za ta namen obljubljena kakšna druga zanimiva veleposlaniška funkcija”. Flis je odgovoril, da mu ni bila obljubljena nobena nagrada.

Saša Arsenovič je sicer v eni od izjav pred prvim krogom volitev dejal tudi, da ceni premierja Roberta Goloba, vendar ker Gibanje Svoboda ni podprlo njega in je v župansko tekmo poslalo svojega svojega kandidata, ima sam legitimno pravico, da v soočenjih Flisa tudi izzove.

Franc Kangler
Žiga Živulović jr./Bobo

Medtem pa bosta tako Kangler kot tudi Arsenovič zadnje dneve pred nedeljskimi volitvami pozivala mariborske volilke in volilce, da se volitev udeležijo v čim večjem številu. “Trenutno smo osredotočeni na kampanjo, ki je po mojem mnenju zelo pozitivna in menim, da bomo prepričali mariborsko volilno telo, da mi namenijo svoj glas. Pozivamo volilce, da če si želijo sprememb, naj pridejo na volišča. Če pa si želijo imeti še naprej starega župana, ki ne vidi dlje kot do Glavnega trga in svojih gostiln, pa bodo najverjetneje ostali doma,” je bil oster Kangler. O svoji strategiji v zadnjem tednu pa pravi, da bo umirjena, s poudarkom na programu in “brez nizkih udarcev, za razliko od gospoda Arsenoviča”.

Aktualni župan Arsenovič lokalne volitve v Mariboru vidi kot celo najpomembnejše volitve v tem zgoščenem volilnem obdobju. “Upam, da nam bo uspelo aktivirati ljudi. Upam tudi, da bodo tisti, ki mislijo, da je moja izvolitev v drugem krogu samoumevna, tudi dejansko prišli na volišča. Vem, da imamo najboljše rezultate županovanja v zgodovini mesta, imamo kompetentno ekipo, s katero si želim to delo nadaljevati. Škoda bi bilo, da bi se Maribor vrnil nazaj v leto 2012. Verjamem, da si mesto želi nadaljevati z našo vizijo, kot pa iti nazaj v zgodbo, ki se je zaključila z vstajami in protesti,” je dejal Saša Arsenovič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje