Mariborski župan Saša Arsenovič se je opravičil, odstopil ne bo

Slovenija 20. Apr 202206:36 > 12:55 6 komentarjev

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je odzval na obtožbe o napadu na 13-letnika. Dejal je, da fanta ni ne udaril ne davil, da pa ga je prijel za roko. Opravičil se je 13-letniku in njegovim staršem ter dodal, da bi se z njimi rad srečal. Odstopiti ne namerava.

Čeprav se je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič že včeraj pisno odzval na incident, ki naj bi se zgodil na velikonočno nedeljo v bližini teniškega igrišča Branik, obtožb, da naj bi fizično napadel 13-letnika, sprva ni komentiral. Kako incident v Mariboru opisuje oče domnevno napadenega otroka, lahko preberete v članku Incident v Mariboru: oče 13-letnika trdi, da je Arsenovič davil njegovega sina.

V včerajšnjem pisnem odzivu je mariborski župan zapisal, da se je odzval na vandalizem skupine najstnikov, ki so po njegovih besedah poškodovali zabojnik za rabljene teniške žogice in te tudi odvzeli. Zatrdil je, da se je odzval na “očitni vandalizem” ter da je bil nato deležen plaza žaljivk in grobih zmerjanj najstnikov.

Arsenovič je danes izjavo sklical v bližini Teniškega kluba Branik, kjer se je nedeljski incident tudi zgodil. “Dogodek obžalujem, se opravičujem, najprej najstnikom, potem staršem, ki jih razumem, da hočejo zaščititi svojega otroka. Opravičujem se tudi vsem Mariborčanom in Mariborčankam, ker sem ravnal tako, kot se trudimo ne delati pri grajenju mesta. Kljub vandalizmu in grobam besedam bi moral pri svojih zrelih letih ravnati drugače in se še enkrat opravičujem. Fanta sem želel samo ustaviti in ga poučiti, da se tako s skupno lastnino ne ravna, da žalitve ne vodijo nikamor. Bil je zelo nemiren in razburjen, zato komunikacija ni bila mogoča. Nisem ga ne udaril ne davil, za roko pa sem ga prijel. Čas bi bil, da se srečava, seveda tudi s starši, in poskušava skupaj narediti nekaj dobrega,” je povedal mariborski župan. Na vprašanja novinarjev, kje je 13-letnik dobil odrgnine na vratu in kolenu, je Arsenovič odgovoril, da ne ve.

Dodal je, da je razmišljal tudi o odstopu, a je po njegovih besedah dobil “veliko pobud z vseh koncev Slovenije, naj nadaljuje svoje delo”. “Zagotovo pa ni to ne meni ne mestu v ponos, zato se še enkrat opravičujem,” je dodal. Na vprašanje, kaj bo naredil, če bo spoznan za krivega v primeru tožbe očeta, je odgovoril: “Mislim, da ne bom obsojen.” Povedal je še, da se z očetom 13-letnika ni srečal, mu je pa povedal, kaj je “njegov otrok naredil”.

Arsenovič je večkrat poudaril žaljivke, ki naj bi jih bil deležen od otroka, in se ob tem vprašal, “kam ta družba gre”. Dejal je, da si “takšnih otrok ta družba ne želi, niti ne zasluži”. Zanikal je tudi obtožbe o drugih primerih agresivnega vedenja do ljudi, ki se vozijo s skuterji tam, kjer se ne bi smeli.

Ko je mariborski župan končal svojo izjavo, je pred mikrofone stopil tudi Matic Matjašič, vodja svetniške skupine Lista mladih. Povezujemo. Matjašič je že včeraj pripravil odstopno izjavo za Arsenoviča in mu jo poslal, da bi jo ta “podpisal in poslal mestnemu svetu ter občinski volilni komisiji”. Matjašič je dejal, da ocenjuje, da bi Arsenoviča morale k odstopu pozvati prav vse stranke v mestnem svetu, zdaj, ko je “priznal, da je fizično obračunal z mladoletnikom”. Dejal je, da bi ga pozval k odstopu tudi, če bi bil član njegove stranke ali pa celo njegov družinski član – brat ali oče.

“Če je župan videl, da je prišlo do uničevanja lastnine, bi moral poklicati policijo. Urejanje takih zadev po principu Šiškove varde je napačno. Zato pričakujemo njegov odstop,” pa je po poročanju Večera dodal Josip Rotar iz prav tako koalicijske Liste kolesarjev in pešcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje