Sneženje zajelo državo: v Ljubljani v enem dnevu od rekordnih 17° C do ledišča

Slovenija 02. Dec 202307:57 > 03. Dec 2023 06:10 1 komentar
SNEG KOROŠKA
Dobrova pri Dravogradu v soboto (Foto: N1)

V soboto opoldne se je meja sneženja po državi začela spuščati, pobelilo je dele Gorenjske, Koroške, Štajerske in Prekmurja. Popoldne so se ob nižanju temperatur tudi drugod po državi dežne kaplje začenjale spreminjati v snežinke.

Po nenavadno toplem decembrskem jutru so se temperature po večini države začele spuščati sredi dneva v soboto.

Okoli opoldneva so se dežne kaplje v snežinke že spremenile na višjih predelih na severu države, najprej je tako zasnežilo prelaze na Gorenjskem in Koroškem; Korensko in Pavličevo sedlo, Ljubelj ter prelaz Vršič.

Kasneje so snežinke zaplesale tudi v Prekmurju na Štajerskem in Koroškem. Zasnežene dele Slovenije si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij.

SNEG KOROŠKA SNEG KOROŠKA
Dobrova pri Dravogradu v soboto (Foto: N1)
Sneg na Koroškem Sneg na Koroškem
Sneg na Koroškem v soboto (Foto: N1)
dravograd sneg dravograd sneg
Dravograd (Foto: DARS)
Ljubelj sneg Ljubelj sneg
Prelaz Ljubelj (Foto: DARS)
radlje sneg radlje sneg
Radlje ob Dravi (Foto: DARS)
SNEG SNEG
Prelaz Pavličevo sedlo (Foto: ARSO)
Sneg Murska Sobota Sneg Murska Sobota
Sneg v Murski Soboti (Foto: N1)
sneg črna na Koroškem sneg črna na Koroškem
Črna na Koroškem (Foto: DARS)
SNEG KOROŠKA SNEG KOROŠKA
Dobrova pri Dravogradu v soboto (Foto: N1)

Spodnji posnetki so iz Dobrove pri Dravogradu.

V nekaterih neprevetrenih krajih na severovzhodu države se temperature že zjutraj niso dvignile nad ledišče, ob padavinah so ponekod zaznali poledico, na drevesih se je nabral žled, tudi poroča Arso.

Žledenje je med drugim zaznala njihova vremenska postaja Zgornja Kapla.

Zjutraj je Arso poročal o nenavadno visokih temperaturah, po večini države smo namerili od 7 do 15 stopinj, na severu od 3 do 6 stopinj Celzija. Že v petek so vremenske postaje Arsa namerile nekaj decembrskih rekordov. Najtopleje je bilo včeraj v Dobličah pri Črnomlju z 20,9 stopinje Celzija.

Arso je opozoril tudi na možno poplavljanje rek. Poplavile so Savinja, Drava in Sava Bohinjka. Več o posledicah in napovedih lahko preberete v tem članku.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu ob 8.50 sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo za nevarnost, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Geološki zavod Slovenije opozarja, da do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

Prometnoinformacijski center je voznike opozarjal, naj vozijo previdno. Najprej je promet oviral močan veter ter podrta drevesa, polomljene veje in drugi predmeti na vozišču. Pozneje pa  je zaradi sneženja in pluženja nastalo več zastojev. Podrobnosti lahko preberete v tem članku.

Na Kredarici je v zadnjih dveh dneh zapadlo skoraj meter in pol novega snega. Koliko ga je zapadlo drugo po državi, je razvidno iz spodnje tabele, ki jo je objavil Arso.

Vremenoslovec Blaž Šter pa je opozoril, da se je v Ljubljani v manj kot enem dnevu temperatura spustila od rekordne decembrske 17,8 °C, do ledišča, saj je tudi Ljubljano pobelil sneg. To je manjše presenečenje, saj je večji del nižin Gorenjske brez snežne odeje, tudi Bohinj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje