Savinja zalila hišo in ceste, ponoči lahko še poplavljata Drava in Sava Bohinjka

Slovenija 02. Dec 202318:55 > 21:23 0 komentarjev
Savinja
Foto: Uroš Kokol/N1

Obilno deževje in močan veter sta tudi danes povzročila več težav. Savinja je na območju Mozirja poplavila hišo, na območju Laškega pa tri podvoze in lokalno cesto. Sprožili so se trije zemeljski plazovi. Gasilci so imeli veliko dela tudi zaradi poškodovanih ostrešij, podrtih dreves in zalitih prostorov. Nekatere reke lahko še poplavijo ponoči, napoveduje Arso.

Slovenija se znova spopada s težavami zaradi vremena. Težave sta povzročila obilno deževje in močan veter. Gasilci so imeli veliko dela tudi zaradi poškodovanih ostrešij, podrtih dreves in zalitih prostorov.

Kot je objavila uprava za zaščito in reševanje, so enote gasilcev in drugih služb danes večinoma še odpravljale posledice petkovega neurja z močnim vetrom in obilnim deževjem. V povezavi s tem in novimi dogodki je bilo skupno 85 intervencij na 80 lokacijah, največ na območju regijskih centrov za obveščanje Kranj, Ljubljana, Celje, Nova Gorica in Slovenj Gradec. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih skupno 47 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

Večinoma je šlo za sanacijo poškodovanih ostrešij objektov, odstranjevanje podrtega drevja, črpanje meteorne vode iz poplavljenih prostorov ter prekrivanje plazišč.

Zaradi razmočenosti terena so se sprožili trije zemeljski plazovi, dva na območju Laškega in eden na območju Radovljice. Na območju Mozirja je reka Savinja poplavila stanovanjsko hišo, na območju Laškega pa tri podvoze in lokalno cesto.

V spodnji objavi je videti naraslo Savinjo danes popoldne:

Na območju Kranjske Gore je zaradi udara strele zagorelo drevo. V Piranu so ob 8.50 zaradi visokega plimovanja sprožili sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo najnižje dele obale. Zaradi žleda se je na območjih občin Ribnica na Pohorju in Ruše podrlo skupno 23 dreves, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Ponoči lahko še poplavita Drava in Sava Bohinjka

Težav pa še ni konec. Reka Drava lahko ponoči poplavi v manjšem obsegu vzdolž celotnega toka. Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strugo.

Drava se razliva vzdolž celotnega toka. Njen pretok na vtoku v državo trenutno znaša okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo in se bo v prihodnjih urah pričel zmanjševati, je v večernem hidrološkem poročilu zapisala Agencija za okolje.

Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strugo. Sava se razliva vzdolž celotnega toka na izpostavljenih mestih ob strugi. V zgornjem toku je že začela upadati, v okolici Ljubljane se je ustalila na okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo, v spodnjem toku pa se njen pretok še povečuje.

Ljubljanica s pritoki v kraškem zaledju še narašča in se razliva. Razliva se tudi Savinja v spodnjem toku, vendar se njen pretok zmanjšuje. V manjšem obsegu se razliva tudi Dravinja, njen pretok pa se v spodnjem toku še povečuje.

Tudi druge reke po Sloveniji imajo velike pretoke, le pretoka Mure in Sotle sta srednja. Naraščajo še reke v Pomurju, Kolpa v spodnjem toku in Krka, drugod po državi pa se pretoki rek zmanjšujejo.

V nedeljo bodo reke večinoma upadale. Naraščala bo Krka, Ljubljanica pa bo imela ustaljen pretok. Ojezerjene površine kraških polj se bodo povečevale. Vodnatost rek v večjem delu države bo velika, napoveduje agencija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!