Neurja zalivala kleti, razkrivala strehe, poplavili Dravinja in Mislinja

Slovenija 18. Jul 202112:32 > 22:32 0 komentarjev
Poplave Mislinje
NeurjeSI/FACEBOOK

Slovenijo je zajela nevihtna linija, ki se je pomikala od zahoda proti vzhodu države. Iz vzhoda Slovenije so poročali o več razkritih strehah in zalitih kleteh. Popoldan sta poplavili in preglavice povzročali tudi Dravinja in Mislinja.

Slovenijo je od vzhoda proti zahodu zajela izrazita nevihtna linija s številnimi razelektritvami. Linija ploh z močnejšimi nalivi je šla iz smeri Prekmurja, preko Slovenskih Goric, Podravja, Haloz, Kozjanskega in do Posavja.

Poplavili Dravinja in Mislinja

Zaradi močnih nalivov nad Pohorjem in okolico je močno narasla reka Dravinja v zgornjem toku, pa tudi Mislinja v zgornjem in srednjem toku. Siloviti, dolgotrajni nalivi so na območju Mislinje na Koroškem poplavili nekatere ceste, polja in izpostavljene objekte.

V Slovenj Gradcu so zaradi povečanja pretoka reke Mislinje zvečer sprožili sirene za opozarjanje na nevarnost. Kot so sporočili s slovenjgraške občine, pričakujejo nadaljnje naraščanje pretoka Mislinje, zato občanom predlagajo, da na območjih ogroženih zaradi poplavljanja reke poskrbijo za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem.

Tudi Oplotnica je presegla opozorilni pretok in lahko pride do razlivanj. Civilna zaščita prebivalce poziva, naj se razmeram primerno zaščitijo in upoštevajo zaščitne ukrepe pred morebitnim poplavljanjem.

Poplave Mislinje
NeurjeSI/FACEBOOK

Poplavilo tudi več potokov

Poplavil je tudi potok Radolnja, v Lovrencu na Pohorju, ki je s sabo odnesel tudi enega izmed tamkajšnjih mostov. Meteorna voda je preglavice povzročala tudi v Šmarju pri Jelšah.

Na območju Podvelke so zaradi deročih meteornih vod morali zapreti dotok vode v ribogojnico, gasilci pa so prekopali pot vode in zagotovili dotok sveže vode. S pomočjo delovnih strojev čistijo strugo pod mostom lokalne ceste.

Okoli 20.30 je močnejša nevihta potovala tudi preko dela Dolenjske. V regijskem centru za obveščanje Novo mesto so od zabeležili večje število poplav meteornih voda v stanovanjske, poslovne in gospodarske objekte na območju občine Šentjernej. Šentjernejski gasilci so črpali vodo iz objektov in jih obvarovali z vrečami.

Po podatkih Spina so številne klice na pomoč prejeli tudi z območja Rogaške Slatine, med drugim, da plaz ogroža stanovanjsko hišo in o plazu čez cesto.

Reke, potoki in hudourniški vodotoki so na območju Pohorja in Koroške močno narasli in ponekod poplavljajo. Video…

Posted by Neurje.si on Sunday, July 18, 2021

Močni nalivi so so ob nevihtah danes zajeli tudi območje Šmarja pri Jelšah, kjer meteorne vode povzročajo nemalo težav. ?️Fotografijo nam je poslala Tanja Tatjana. Hvala za poročanje.

Posted by Neurje.si on Sunday, July 18, 2021

Na pomoč priskočili gasilci

Neurje je čez dan več nevšečnosti povzročalo tudi v Kočevju, Laškem, Mariboru, Murski Soboti, Pesnici, Radencih, Sveti Trojici v Slovenskih goricah, Slovenski Bistrici, Rušah, Vojniku in Vuzenici, kjer so poročali o razkritih strehah, zalitih kleteh in podrtih drevesih, ki so zaprla ceste.

Pri odpravi posledic pomagajo gasilci, je zapisano na spletni strani republiške uprave za zaščito in reševanje.

Podrta drevesa in odkrite strehe

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah gasilci posredovali sedemkrat, pri tem pa so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter s cest odstranjevali podrta drevesa.

Lokalni gasilci so v dveh primerih v občini Pesnica razžagali podrti drevesi in ju odstranili s cestišč. Na območju Maribora so gasilci zabeležili sedem intervencij, kjer so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter s cest odstranjevali podrta drevesa.

O odstranjevanju posamičnih podrtih dreves poročajo še iz občin Duplek in Ruše, v Slovenski Bistrici pa so gasilci v dveh primerih pomagali pri črpanju vode iz poplavljenih kleti.

V Lahomnem v občini Laško se je zamašil zbirni jašek meteorne vode, kar je povzročilo zatekanje vode v kotlovnico stanovanjske hiše. Prostovoljni gasilci iz Laškega so na kraju preusmerili tok vode ter odprli pokrov jaška, omogočili odtekanje vode ter odstranili mulj, travo in kamenje.

Večja možnost zemeljskih plazov

Zaradi večje količine padavin je povečana tudi možnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni in osrednji Sloveniji. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Glede na napovedi Arsa se bo vodnatost rek v ponedeljek počasi zmanjševala, zmerno bodo naraščale le še večje kraške reke, Sava v spodnjem toku ter Mura.

“Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode,” opozarja Geološki zavod Slovenije.

Ob padavinah čez dan se bo zvečer vodnatost rek ponovno zmerno povečala, nekoliko izraziteje v vzhodni polovici države, kjer posamezne manjše reke lahko dosežejo velike pretoke. V ponedeljek se bo vodnatost počasi zmanjševala, zmerno bodo naraščale le še večje kraške reke, Sava v spodnjem toku ter Mura.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!