Arso: Razmere so še vedno kritične ob Muri, Dravinji in spodnji Savi

Slovenija 05. Avg 202321:20 1 komentar
Poplavljanje rek
Agencija RS za okolje

Po večdnevnih obilnih padavinah številne reke v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji še naprej poplavljajo. Najbolj kritične so razmere ob Muri, Dravinji in spodnji Savi. Zaradi možnosti obsežnih poplav je Agencija RS za okolje izdala hidrološko opozorilo.

Agencija RS za okolje (Arso) je v soboto zvečer objavila stanje rek:

Številne reke v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji še poplavljajo. Večina rek sicer upada, naraščata pa Krka in Ljubljanica s posameznimi kraškimi pritoki, tudi Nevljica in Medija, na vzhodu pa Pesnica in Dravinja. Kolpa in Vipava se razlivata v manjšem obsegu, Ljubljanica pa na Barju poplavlja na območju vsakoletnih poplav.

REKA MURA: ima v Gornji Radgoni ustaljen pretok 1.350 kubičnih metrov na sekundo. Dolvodno, pri naselju Dolnja Bistrica pa se je porušil del protipoplavnega nasipa, zato reka na tem območju poplavlja v velikem obsegu. Poplavljeno območje se lahko razširi vzdolž levega brega oziroma nasipa ob Muri. Mura ima gorvodno od slovenske meje še ustaljen pretok, ki se še ne bo bistveno zmanjšal. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale.

REKA DRAVA: pretok je v spodnjem toku ustaljen, poplavljene površine dolvodno od jezu Markovci se bodo do nedelje še ohranjale.

REKA SAVA: poplavlja v spodnjem toku, predvsem ob sotočju s Krko, ki bo največji pretok dosegla v noči na nedeljo. Sava ima v spodnjem toku ustaljen pretok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje