Arsu pregoreva telefon, kmetje sprašujejo: Ali bo vreme ugodno za sušenje sena?

Slovenija 23. Maj 202312:08 1 komentar
Kmet, seno
Profimedia (Slika je simbolična)

Meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter je na družbenem omrežju Twitter opozoril, da jim v zadnjem času v prognozi pregoreva telefon. "Vprašanje pa skorajda vedno enako, ali bo vreme ugodno za sušenje sena?" Šter je za N1 pojasnil, kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh, in odgovoril na vprašanje, s katerim si beli glavo marsikateri kmet.

Prva polovica maja kmetovalcem zagotovo ni bila naklonjena, saj so prevladovali oblaki in dež. A ker pregovorno po dežju vedno posije sonce, ima meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter, ki je na družbenem omrežju Twitter opozoril, da jim te dni v prognozi pregoreva telefon, dobro novico.

Vreme bo idealno za sušenje sena

Po daljšem obdobju dežja so pred nami sončni dnevi. Po sivi in hladni polovici maja bo že danes najtoplejši dan letošnjega leta, saj se bo živo srebro v večjem delu nižin povzpelo do 28 stopinj Celzija. Pojavljale se bodo sicer plohe in posamezne nevihte, ki pa bodo po Šterovih besedah najverjetnejše v severnem delu države.

Niz lepih dni bo jutri na kratko prekinila oblačna in deževna sreda. Po Arsovih napovedih bodo namreč že zjutraj in dopoldne nastajale krajevne plohe, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne, ko se bodo pojavljale tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 18 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

sušenje sena
Profimedia

“Jutrišnji dan bo še vremensko negotov, potem pa od četrtka kaže na daljše obdobje suhega vremena,” je za N1 pojasnil Šter. Verjetnost za plohe bo izjemno majhna. “To pomeni, da bodo razmere, ob suhi zračni masi in obilici sonca, idealne za sušenje sena,” je poudaril. Čeprav temperature ne bodo visoke – v nedeljo celo kaže, da bo nekoliko hladnejše – pa bo zato na sušenje sena blagodejno vplival tudi veter. “Suh zrak, veter in sonce. To so dejavniki, ki so pomembni za to spomladansko kmečko opravilo,” je dodal.

Po trenutnih napovedih kaže, da nas bo suho in sončno vreme pospremilo tudi v začetek naslednjega tedna. “Vreme bo ustaljeno, kar pa je prej izjema kot pravilo za konec maja. To se ne zgodi prav pogosto,” je ob tem še opozoril Šter. Bolj natančne vremenske napovedi za prihodnji teden bodo znane v naslednjih dneh.

Jutrišnje padavine bodo sprale puščavski prah

Jutrišnje padavine bodo blagodejno vplivale na puščavski prah, ki ste ga nekateri v preteklih dneh zagotovo že opazili na jeklenih konjičkih ali oknih. “Globoki cikloni v Sredozemlju so povzročili, da se je saharski puščavski prah dvignil visoko v ozračje, v naše kraje pa so ga prinesli višinski južni vetrovi,” je še pojasnil Arsov dežurni prognostik.

Jutrišnja fronta bo tako poskrbela, da se bo prah iz ozračja spral, ob koncu tedna bo zato zrak bistveno bolj čist.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje