Asta Vrečko odgovarja Janezu Janši: Razloga za moj odstop ni

Slovenija 19. Okt 202313:51
Janez Janša in Asta Vrečko
Janez Janša in Asta Vrečko (Foto: Žiga Živulović jr. in Luka Dakskobler/BOBO)

Zaradi nastopa Slavoja Žižka je predsednik SDS Janez Janša ministrico za kulturo Asto Vrečko pozval k odstopu. Ministrica je za N1 povedala, da jo je prvak opozicije že večkrat pozval k odstopu, tudi tokrat pa za to nima nobenega razloga. Janši pa Vrečko priporoča, da prebere in upošteva Ljubljanski manifest o poglobljenem branju, katerega glavni poudarek je, da si je treba vzeti čas za branje in razumevanje kompleksnih besedil za razumevanje kompleksnosti sveta.

V Frankfurtu so v torek slovesno odprli 75. Frankfurtski knjižni sejem (FKS), na katerem je Slovenija letos častna gostja. Zbrane je nagovoril tudi slovenski filozof Slavoj Žižek, ki se v svojem nastopu ni mogel izogniti najnovejšemu dogajanju na Bližnjem vzhodu. Njegove besede pa so nekatere razburile, več gostov je dvorano med njegovim govorom protestno zapustilo.

V sredo se je na družbenem omrežju X odzval tudi prvak opozicijske SDS Janez Janša in ministrico za kulturo Asto Vrečko pozval k odstopu. “Čas je, da sramota na dveh nogah na mestu ministrstva za kulturo Asta Vrečko, odgovorna za to blamažo, odstopi,” je zapisal Janša. Na njegov poziv se je zdaj odzvala tudi ministrica za kulturo.

Kot je za N1 povedala Vrečko, jo je vodja opozicije že večkrat pozval k odstopu, tako da to ni nič presenetljivega. “Tudi tokrat za to nima nobenega razloga,” je še dodala.

“Po odprtju Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer je Slovenija častna gostja, se Slovenija s svojimi avtorji in avtoricami tam odlično predstavlja. Slovenski paviljon je poln ljudi, dogodki izjemno dobro obiskani. Pred enim letom, ko smo prevzeli vodenje ministrstva za kulturo od prejšnjega vodstva, je bil projekt na zelo majavih temeljih. Bil je finančno in vsebinsko slabo zastavljen. Veliko napora je bilo vloženega, da smo projekt pripeljali do točke, da smo na knjižno predstavitev v Frankfurtu lahko ponosni prav vsi. Med drugim je Slovenija predstavila Ljubljanski manifest o poglobljenem branju, katerega glavni poudarek je, da si je treba vzeti čas za branje in razumevanje kompleksnih besedil za razumevanje kompleksnosti sveta. Predsedniku stranke SDS priporočam, da ga prebere in upošteva,” je ob tem za N1 še dodala ministrica Vrečko.

Govor Slavoja Žižka na frankfurtskem knjižnem sejmu
Hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker je Žižku nasprotoval tudi na odru (Foto: PROFIMEDIA)