Avtocestni radarji: trije odseki, kjer bodo najprej začeli delovati

Slovenija 27. Apr 202218:03 > 28. Apr 2022 08:54
avtocesta
POROFIMEDIA

Na treh odsekih na slovenskih avtocestah bo najpozneje prihodnje leto steklo sektorsko merjenje hitrosti. Dars je konec marca že objavil javno naročilo za izbiro ustreznega kandidata, ki bo poskrbel za postavitev opreme. Ponudbe sprejema do 17. maja.

Na posameznih odsekih slovenskih avtocest naj bi kmalu zaživel sistem sektorskega merjenja hitrostiNa Darsu so za N1 pojasnili, da so konec marca objavili javno naročilo, ponudbe pa sprejemajo do 17. maja. Po njihovih besedah bi lahko prve tri sisteme za sekcijsko merjenje hitrosti vzpostavili najpozneje v letu 2023. 

Merjenje hitrosti najprej na treh odsekih

Kot so pojasnili, so Darsovi prometni strokovnjaki z avtocestno policijo definirali odseke, kjer so tveganja večja oziroma nastaja večje število prometnih nesreč in poškodovanih ter posledično tudi zastojev.

“Določili smo devet odsekov, ki jih obravnavamo kot kritične in kjer bi veljalo razmisliti o uvedbi sektorskega merjenja hitrosti. Tako smo se odločili za izvedbo javnega naročila za nakup sistemov za sekcijsko merjenje hitrosti, ki pa bi jih uvajali postopoma. Najprej nameravamo kupiti tri sisteme za najbolj kritične odseke,” pravijo.

Sekcijo merjenje hitrosti bodo najprej vzpostavili v obeh smereh skozi trojanske predore, tretji sistem pa bodo namestili na višnjegorskem klancu proti Novemu mestu. Prve tri sisteme za sekcijsko merjenje hitrosti bi lahko vzpostavili najpozneje v letu 2023. “Na podlagi analize meritev hitrosti in števila prometnih nesreč po njihovi vzpostavitvi bomo nato sprejeli odločitev tudi o sekcijskem merjenju hitrosti na preostalih šestih odsekih,” so zapisali v odgovoru. Na vseh treh odsekih je sicer hitrost omejena na 100 kilometrov na uro.

V nadaljevanju merjenje hitrosti še na šestih lokacijah

V javnem naročilu, ki so ga objavili marca, je sicer naštetih vseh devet lokacij, kjer naj bi vzpostavili sekcijsko merjenje hitrosti. V drugem sklopu je namestitev sistema predvidena na avtocesti pri Celju (proti Mariboru), med priključkoma Sveti Jurij ob Ščavnici in Vučja vas (proti Murski Soboti) in med priključkoma Unec in Razdrto (proti Kopru).

V tretjem sklopu pa bi sisteme namestili med priključkom Slovenske Konjice in priključkom Slovenska Bistrica (smer Maribor), med priključkoma Lj-Brod in Vodice (smer Kranj) in med priključkoma Vrhnika in Logatec (smer Ljubljana). Na teh odsekih je hitrost omejena na 130 kilometrov na uro, razen med priključkoma Sveti Jurij ob Ščavnici in Vučja vas, kjer je omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro.

radar
Egon Parteli/N1

Ponudbe, pri katerih bo vrednost presegla 1.835.000 evrov, bodo ocenjene kot nedopustne in jih Dars ne bo upošteval v postopku ugotavljanja najugodnejšega ponudnika.

Ob zagonu projekta bo Dars podatke o meritvah posredoval oddelku avtocestne policije, ki skrbi za nadzor nad samodejnimi merilniki hitrosti. Na Darsu pričakujejo, da se bo zaradi novega sistema merjenja močno povečala varnost na avtocestah, hkrati pa tudi pretočnost.

Leta 2017 je sekcijsko merjenje hitrosti testno že potekalo na odseku skozi Trojane, ker je hitrost omejena na 100 kilometrov na uro. Zaradi tega se je povprečna hitrost avtomobilov zmanjšala.