Na slovenske avtoceste prihajajo številni novi radarji

Slovenija 08. Dec 202107:35 > 08:46 12 komentarjev
Skoraj prazna ljubljanska obvoznica konec marca 2020
Žiga Živulović jr./BOBO

Na slovenskih avtocestah bo predvidoma prihodnje leto na osmih odsekih steklo sektorsko merjenje hitrosti.

Na posameznih odsekih slovenskih avtocest naj bi kmalu zaživel sistem sektorskega merjenja hitrosti. Kot pravijo na Darsu, je trenutno v pripravi razpis za izbiro ustreznega kandidata, ki bo poskrbel za postavitev opreme, poroča Avto magazin. Če ne bo zapletov z razpisom, bi lahko sistem za merjenje začel delovati že junija prihodnje leto.

Gre za projekt v vrednosti 1,8 milijona evrov, sistemi za sektorsko merjenje hitrosti pa bodo postavljeni na osmih lokacijah po celotnem avtocestnem križu.

Sistemi za sektorsko merjenje hitrosti bodo postavljeni na naslednjih odsekih:

– Unec–Razdrto,

– Logatec–Vrhnika,

– višnjegorski klanec,

– odsek čez Trojane,

– Arja vas–Celje,

– Slovenske Konjice–Fram,

– Sv. Jurij ob Ščavnici–Vučja vas,

– Šmartno–Vodice na gorenjski avtocesti.

sektorsko merjenje hitrosti
N1

Navedene odseke so na Darsu po pisanju Avto magazina izbrali v sodelovanju s policijo, in sicer glede na to, kje so najpogosteje kršitve največje dovoljene hitrosti oziroma prometne nesreče.

Ob zagonu projekta bo Dars podatke posredoval oddelku avtocestne policije, ki skrbi za nadzor nad samodejnimi merilniki hitrosti. Na Darsu pričakujejo, da bo zaradi novega sistema merjenja močno povečala varnost na avtocestah, hkrati pa tudi pretočnost.

Leta 2017 je sekcijsko merjenje hitrosti testno že potekalo na odseku skozi Trojane, ker je hitrost omejena na 100 kilometrov na uro. Zaradi tega se je povprečna hitrost avtomobilov zmanjšala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje