Banka UniCredit komitente poziva k previdnosti: vse več prevar na Facebooku

Slovenija 23. Okt 202310:56 0 komentarjev
Spletna prevara
Foto: PROFIMEDIA

Banka UniCredit v zadnjem času zaznava večje število poskusov spletnih prevar prek platforme Facebook Marketplace, na kateri lahko uporabniki kupijo oziroma prodajo razne izdelke. Spletni goljufi se komitentom predstavijo kot kupci izdelka, nato pa jih skušajo preusmeriti na lažne spletne strani, da bi jim tam ukradli osebne podatke.

Banka UniCredit opaža večje število poskusov spletnega ribarjenja oziroma t. i. phishinga. Goljufi tokrat za svoje tarče izbirajo predvsem uporabnike Facebooka, ki prodajajo izdelke prek spletnih oglasov.

Kot so v banki zapisali v današnjem sporočilu komitentom, se spletni goljufi na platformi Facebook Marketplace predstavljajo kot kupci. “Z oškodovancem kontaktirajo prek aplikacije Messenger, na kateri jim sporočijo, da želijo kupiti izdelek ter ga prevzeti in plačati prek lažne storitve ene izmed dostavnih služb – denimo DPD, DHL ali Pošte Slovenije,” so zapisali v UniCreditu. Prevaranti nato zahtevajo elektronski naslov, na katerega bodo iz lažne dostavne službe poslali podrobnosti o prevzemu.

Potencialne žrtve nato v imenu dostavne službe res prejmejo elektronsko sporočilo, to vsebuje tudi spletno povezavo, prek katere želijo uporabnike preusmeriti na lažno spletno stran. Ta “lahko vsebuje tudi izbirnik za različne slovenske banke, prek katerega spletni goljufi pridobijo vse potrebne podatke, da prevzamejo uporabnikov profil”.

Banka komitente opozarja, naj bodo pri prodaji prek spletnih oglasov pozorni – predvsem če jih kupec želi prepričati o uporabi “novih storitev”, ki jih ponujajo dostavne službe ali spletni oglaševalci. “Velika verjetnost je, da je na drugi strani spletni goljuf, ki želi na nezakonit način do vaših sredstev,” še opozarja UniCredit.

Če so komitenti svoje osebne podatke že vnesli na lažno oziroma sumljivo spletno stran, naj nemudoma pokličejo 01 5876 600 ali pišejo na [email protected].

Kaj je spletno ribarjenje?

Phishing oziroma spletno ribarjenje je pogosta spletna prevara, pri kateri goljufi z izdajanjem za nekoga drugega od žrtev zahtevajo občutljive osebne podatke, na primer podatke o bančnem računu ali podatke za vpis v spletno banko. Možnosti za spletno ribarjenje je ogromno: goljufi se lahko izdajajo za spletno banko, ponudnika spletnih storitev, spletno trgovino, dostavno službo, investicijsko platformo, svetovalca ali ponudnike posojil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!