Beović: Dogodek v Celju opozarja na kadrovske težave v zdravstvu

Slovenija 15. Sep 202216:14 5 komentarjev
Bojana Beović, koronavirus, pct pogoj
Borut Živulović/BOBO

Predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović je v odzivu na hudo strokovno napako v celjski bolnišnici opozorila na strukturne težave v javnem zdravstvu.

“Ob vsakem takšnem dogodku je potrebno najprej globoko opravičilo vsem prizadetim. To je res huda stvar za svojce, potrebno jo je obravnavati z veliko pieteto,” je dejala Beović. S temi besedami se je odzvala na napako, ki se je zgodila v Splošni bolnišnici Celje, kjer se je zgodila zamenjava identitete dveh starejših pacientov, od katerih je eden umrl. “Obenem pa dogodek opozarja na kadrovske razmere v slovenskem zdravstvu,” je še opozorila Beović. “Glede na to, da smo starajoča družba, potrebujemo zaposlene usposobljene ljudi, ki bodo skrbeli za starostnike v bolnišnicah in v domovih za starejše. Zato je potrebno te poklice ustrezno nagraditi oziroma jih narediti privlačne za mlade ljudi, ne le v smislu plačila, ampak tudi pogojev dela.”

V Sloveniji po njenih besedah na področju zdravstva in socialnega varstva dela šest odstotkov zaposlenih, povprečje OECD pa je deset odstotkov. Ta področja so kadrovsko podhranjena, kar po njenih besedah povečuje možnost, da prihaja do tovrstnih napak.

“Vemo, da zdravnik po zaključeni medicinski fakulteti kot specializant rešuje življenja na vratih urgentnega centra, dobi pa povprečno plačo,” je še poudarila zdravnica in opozorila tudi na delovne pogoje. “Naše bolnišnice so stare že desetletja, bolniki nam dobesedno ležijo na hodnikih. To je grozna situacija za bolnike, pa tudi za zdravstveno osebje, ki tam dela.

Če želimo delujoče zdravstvo in socialno varstvo, bomo morali temu nameniti več sredstev, je zaključila Beović.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje