Bešiča Loredana naj bi zapuščala še četrta članica ekipe

Slovenija 19. Sep 202206:48 9 komentarjev
Danijel Bešič Loredan in Breda Božnik
Danijel Bešič Loredan in Breda Božnik (Vir: Vlada RS)

Po naših neuradnih informacijah bo mesto državne sekretarke na ministrstvu za zdravje zapustila tudi Breda Božnik. Čeprav mandat Danijela Bešiča Loredana traja šele tri mesece in pol, bi bil to že četrti odhod članov njegove prvotne ekipe, številne dolgoletne uradnike pa je vodstvo premestilo.

Breda Božnik ni ne potrdila ne zanikala naše neuradne informacije, da zapušča mesto državne sekretarke na ministrstvu za zdravje. Po telefonu nam je dejala samo, da tega ne bo komentirala. Na vprašanje, ali državna sekretarka res odhaja, niso odgovorili niti na ministrstvu za zdravje. Sporočili so nam le, da je trenutno na bolniškem dopustu.

Pred njo odšli že trije iz prvotne ekipe

Čeprav razlogi niso znani, odhod Brede Božnik ne bi bil popolno presenečenje. V javnosti se je namreč pojavila zelo malokrat, sploh za državno sekretarko, zadolženo za področje primarnega zdravstva, ki naj bi bilo za vodstvo ministrstva in vlado ena od prioritet. Breda Božnik sicer prej ni delala na tem področju, ampak na področju socialnega varstva. Bila je direktorica zasebnega doma starejših občanov SeneCura Vojnik in predsednica Socialne zbornice. V mandatu vlade Marjana Šarca pa je bila državna sekretarka na ministrstvu za delo, ki ga je takrat vodila Ksenija Klampfer.

V javnosti je redko nastopala tudi Aleksandra Lah Topolšek, ki je kot državna sekretarka skrbela za področje zdravstvene nege, a je ministrstvo za zdravje zapustila z začetkom septembra. V kratkem telefonskem pogovoru nam je dejala, da odhoda ne sme komentirati, in nas napotila na službo za odnose z javnostmi na ministrstvu. Tam so odgovorili samo, da je Lah Topolšek sama prosila za razrešitev. Od državnih sekretarjev, ki jih je vlada imenovala drugega junija, naj bi torej na ministrstvu za zdravje ostal samo Tadej Ostrc, ki je pristojen za strategijo spopadanja z epidemijo covida.

Sodeč po spletni strani mariborskega kliničnega centra, Aleksandra Lah Topolšek spet opravlja delo strokovne vodje zdravstvene nege v tamkajšnji enoti za anesteziologijo. Na tem delovnem mestu je bila, ko jo je Bešič Loredan povabil na ministrstvo.

Na mestu državne sekretarke jo je nadomestila nadomestila Tjaša Vidic, ki je bila pred tem vodja kabineta ministra, in sicer že druga v tem mandatu. Bešič Loredan je namreč najprej na to mesto postavil Sandro Kašca, a jo je iz neznanih razlogov zelo hitro zamenjal. “Šlo je za odločitev ministra,” je vse, kar so nam o menjavi Sandre Kašca odgovorili z ministrstva. Zdaj kabinet vodi Nada Davidovič, ki je bila prej ministrova tajnica.

Tjaša Vidic je bila vodja kabineta že na začetku prejšnjega desetletja, ko je ministrstvo vodil Dorijan Marušič. Marušič je morda najpomembnejši svetovalec Bešiča Loredana. Ko je bil ta še kandidat za ministra, je na predstavitvi v državnem zboru Marušič sedel ob njem, čeprav se ni oglašal. Zdaj je vodja strateške skupine za pripravo predloga reforme zdravstvenega sistema, ki je eden ključnih projektov te vlade.

Prejšnji teden je z ministrstva odšel tudi Iztok Kos, dotedanji vršilec dolžnosti direktorja direktorata za zdravstveno varstvo. Čeprav je na ministrstvo prišel z Bešičem Loredanom, naj bi začel minister kmalu upravljati njegov direktorat mimo njega. Poleg tega se po naših neuradnih informacijah Kos ni strinjal z nekaterimi ministrovimi ukrepi.

Kos se je kljub temu prijavil na razpis za direktorja direktorata s polnim mandatom. Vendar je bilo po naših neuradnih informacijah kmalu jasno, da bo za to mesto izbrana Vlasta Mežek. Še pred koncem razpisa naj bi Kos zato Bešiču Loredanu poslal svojo odstopno izjavo. Njegovega odhoda na ministrstvu niso komentirali. Kos je sicer zdravnik in v novogoriški bolnišnici vodi oddelek za patološko morfologijo. Med letoma 2017 in 2021 je bil generalni sekretar zdravniške zbornice.

Trenutno direktorat za zdravstveno varstvo vodi vršilka dolžnosti Tina Jamšek. Vlasta Mežek, ki je bila na ministrstvu že pred prihodom sedanjega vodstva, pa je vsaj za zdaj vodja sektorja za zdravstveno ekonomiko znotraj tega direktorata.

Danijel Bešič Loredan, ŠAbeder, Tjaša Vidic, Andreja Čmaj Fakin
Borut Živulović/BOBO

Danijel Bešič Loredan je svojo ekipo javnosti predstavil na novinarski konferenci tretjega junija. Takrat so ob njem stali Aleš Šabeder (levo), Tjaša Vidic (druga z desne) in Andreja Čmaj Fakin. Vsi trije so še vedno na ministrstvu, več drugih iz prvotne ekipe pa je že odšlo.

Iskanje primernih kadrov ali slabi odnosi?

V treh mesecih in pol, odkar je prvega junija prevzel mandat, je Bešič Loredan zamenjal oziroma premestil tudi več dolgoletnih uradnikov. Po naših neuradnih informacijah je na primer zamenjal skoraj celoten sektor za zdravila in medicinske pripomočke. Zdaj ga vodi Damir Domjan, nekdanji predsednik sindikata farmacevtov. Nekdanjega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirka Stoparja pa so v tem mandatu premestili že trikrat.

Z ministrstva so nam odgovorili, da so bile razlog za menjave zaposlenih, ki so bili na ministrstvu zaposleni že pred prihodom sedanjega vodstva, reorganizacije. Reorganizacijo in menjave pa so izvedli zaradi potreb delovnega procesa in zaradi povečanja učinkovitosti dela, so pojasnili.

V neuradnih pogovorih se pojavljata dve razlagi za intenzivno menjavanje kadrov. Nekateri viri poročajo o slabih razmerah na ministrstvu. Trdijo, da naj bi bili odhajajoči iz takšnega ali drugačnega razloga nad Bešičem Loredanom razočarani. Premeščeni dolgoletni uradniki pa po naših neuradnih informacijah z vodstvom ministrstva nimajo skoraj nič stikov in nikoli ne izvedo razlogov za premestitev.

Drugi pravijo, da minister z zamenjavami popravlja slabo izbiro prvotne ekipe in hkrati, vsaj po svojem mnenju, izboljšuje organizacijo ministrstva. Zato naj bi, tako pravijo ti neuradni viri, menjal tiste iz svoje ekipe, ki se niso izkazali oziroma naj bi ti sami ugotovili, da za to delo niso primerni. Dejstvo je, da nihče od tistih, ki so doslej odšli, ni sodil v najožji krog ministrovih sodelavcev. In čeprav so mnogi dolgoletni uradniki zaradi reorganizacije nezadovoljni, so nekateri, na primer omenjeni Vlasta Mežek in Tina Jamšek, z Bešičem Loredanom dobili pomembnejšo vlogo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje