Bezenšek prvi vložil predsedniško kandidaturo: “Resnično sem neodvisen kandidat”

Slovenija 13. Sep 202212:05 1 komentar

Gregor Bezenšek je danes kot prvi vložil kandidaturo za predsednika republike. Na Državno volilno komisijo je prinesel 5.673 podpisov podpore volilcev. Kot svojo prednost je izpostavil, da je "resnično neodvisen kandidat", ki ga ne podpira nobena stranka, in je tako politično in ideološko neobremenjen. Izrazil je pričakovanje, da bodo mediji vse kandidate obravnavali enakovredno in da bo imel možnost, da se predstavi državljanom.

“Danes je velik dan, uradno najavljam svojo kandidaturo za predsednika Republike Slovenije,” je dejal Gregor Bezenšek, potem ko je kot prvi na Državno volilno komisijo prinesel overjene podpise volilcev. Zbral jih je 5.673, potrebuje jih 5.000. “Zelo me veseli, da mi je uspelo v relativno kratkem času, manj kot treh tednih, zbrati podpise podpore volilcev. Resnično sem neodvisen kandidat, nimam podpore nobene stranke, in to si štejem kot velik uspeh,” je še povedal.

Neodvisnost je njegova prednost, je prepričan. “Očitno so (tisti, ki so me podprli) v meni prepoznali človeka, kakršen sem, torej politično, ideološko neobremenjen, človek brez političnega ali kakršnegakoli drugega ozadja. In to je očitno ljudem všeč.” Povedal je, da se bo tudi kampanje lotil z vso resnostjo in spoštljivostjo. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo imeli vsi kandidati enake možnosti, da se predstavijo ljudstvu. “Srčno upam, da bo demokratična država pokazala svoje prave barve in da bodo mediji dali priliko vsem kandidatom, da se predstavijo svojemu narodu, kar je edino pravilno.”

Prioriteta: povezati notranjo politiko

Na vprašanje, kaj bo prioriteta njegove kampanje in dela, če postane predsednik, je dejal, da bo njegova velika naloga, da poveže notranjo politiko. “Moje glavno sporočilo je sodelovanje v notranji politiki. Namreč v notranji politiki še posebej zadnje čase opažamo resničen razkol, in to me ne navdaja z nobenim upanjem. Če pogledam samo situacijo na RTV oziroma Televiziji Slovenija, to je odraz današnje notranje politike. To je treba z dobro voljo, znanjem, s trdim delom spremeniti.” Povedal je, da se bo zavzemal “za vse ranljive, še posebej otroke z redkimi boleznimi, invalide in tako naprej”.

gregor bezenšek

Pozval je tudi k umirjeni retoriki. “Vsem politikom in sodržavljanom, na levi in desni, sporočam: ‘Retorika mora biti, sploh tistih, ki so na položajih, v časih, ki so pred nami, zelo pazljiva in, bom rekel, kar nežna.’ Namreč vsak pljunek iz leve proti desni ali iz desne proti levi je pljunek v obraz lastnemu narodu.”

Kakšen uspeh lahko doseže na volitvah? “Sem realist,” je odgovoril Bezenšek. “Nimam strankarskega zaledja. Če pogledamo javnomnenjske raziskave, nakazujejo, da se rezultati posredno zelo povezujejo s strankami. Sam sem startal s podporo okrog 2 odstotka, kar za nestrankarskega kandidata ni slabo.” Dodal je, da ga morajo spoznati Slovenke in Slovenci. Še enkrat je poudaril, da upa, da ga bodo mediji vključili v razprave, s čimer bo “lahko dokazal svojo legitimnost, torej da sem primeren kandidat za predsednika republike in da sem zmožen na volitvah zmagati”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje