Biden pozval Severno Irsko, naj čim prej sestavi vlado

Slovenija 12. Apr 202316:38 3 komentarji
Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je na obisku Severno Irsko pozval k oblikovanju tamkajšnje vlade. Glavna opozicijska stranka protestantskih unionistov DUP že skoraj eno leto blokira delovanje parlamenta in vzpostavitev nove vlade.

V skladu z omenjenim mirovnim sporazumom si irski republikanci in britanski unionisti delijo oblast na Severnem Irskem.

Na splošnih volitvah maja lani pa se je prvič zgodilo, da je največ glasov prejela republikanska Sinn Fein, ki bi potemtakem morala voditi vlado v sodelovanju z DUP. Slednji sicer svojo blokado upravičujejo z nezadovoljstvom zaradi severnoirskega protokola, ki ureja trgovinske odnose Severne Irske z Veliko Britanijo in EU po brexitu.

Biden je v govoru na univerzi Ulster v Belfastu pozval h koncu politične krize v tem delu Združenega kraljestva, pri tem pa poudaril, da je to odločitev, ki jo morajo sprejeti sami na Severnem Irskem.

Da predsednik nima namena posredovati pri razreševanju politične krize, je za BBC potrdil tudi voditelj DUP Jeffrey Donaldson, ki je bil eden od politikov, ki so se na kratko srečali z Bidnom pred njegovim govorom. Pred srečanjem z lokalnimi voditelji je Biden opravil tudi 45-minutni pogovor z britanskim premierjem Rishijem Sunakom.

Po Sunakovih besedah sta se z ameriškim predsednikom pogovarjala predvsem o gospodarskih možnostih in potencialu, ki ga ima Severna Irska za morebitne vlagatelje.

Biden: Nasilje iz preteklosti se ne sme ponoviti

Na univerzi je pred izbranimi maloštevilnimi udeleženci Biden spomnil na dogodke izpred četrt stoletja, ki so privedli do podpisa velikonočnega sporazuma, ki je prekinil več desetletij trajajoč medetnični konflikt na Severnem Irskem.

Predsednik ZDA, ki je deloma irskega porekla, je ob tem poudaril, da v tistem času “mir ni bil neizogiben”, pri tem pa izpostavil, da je ohranitev mirovnega sporazuma prioriteta za obe glavni ameriški stranki. Nasilje iz preteklosti se ne sme ponoviti, je dejal v luči nedavnega poskusa umora severnoirskega policista Johna Caldwella.

Po navedbah policije so za tem napadom pripadniki Nove Ire, odcepljene disidentske skupine Irske republikanske armade (Ira), ki je bila pomemben akter sektaškega nasilja na Severnem Irskem v času med šestdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja.

Biden je že odpotoval naprej v Republiko Irsko, kjer se bo srečal s predsednikom Michaelom D. Higginsom in nagovoril tamkajšnji parlament. Na Irskem bo ostal predvidoma do petka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje