Podcenjujoč odnos do gora: hoja v kopalkah, superge in pivo v roki

Slovenija 04. Jul 202214:13 > 14:50
Vojaški helikopter
Žiga Živulović jr./BOBO

Vedno več pohodnikov ima pomanjkljivo znanje o rabi opreme za gibanje v gorah, opazen je tudi podcenjujoč odnos do gora, so v preventivni akciji ugotovili gorenjski policisti, ki so konec tedna na območju triglavskih jezer preverjali opremljenost pohodnikov v gorah. Med najbolj bizarnimi primeri so bili hoja v kopalkah, supergah z ravnim podplatom, dizajnerskim mini nahrbtnikom, otroško vrečko za copate in pivom v roki.

Policija je v nedeljo na območju triglavskih jezer z naravovarstvenimi nadzorniki Triglavskega narodnega parka in bohinjskimi gorskimi reševalci izvedla preventivno akcijo, v kateri je ugotavljala, kako opremljeni in pripravljeni so pohodniki za turo in kakšno je splošno stanje v gorah. V akciji, katere namen je predvsem ozaveščanje o ohranjanju narave in varnosti v gorah, so preverjali tudi, kako je s parkiranjem na izhodiščih, vožnjo v naravnem okolju in spoštovanjem predpisov o ohranjanju narave.

“Včeraj so bili ugotovljeni posamezni primeri neodgovornega in podcenjujočega odnosa do gora, na primer hoja v kopalkah, supergah z ravnim podplatom, dizajnerskim mini nahrbtnikom, otroško vrečko za copate in s pivom v roki,” poročajo gorenjski policisti. Prav tako so obravnavali štiri tujce, ki so na kampirali pri Črnem jezeru, kar je na območju parka prepovedano.

Imajo primerno opremo, vendar nimajo znanja

“Vedno več je pohodnikov, ki sicer imajo opremo, nimajo pa znanja o njeni uporabi, kar je enako ali še bolj nevarno, kot če bi bili neustrezno opremljeni. Oprema jim lahko da lažen občutek varnosti. Največ nesreč se zgodi pri sestopih, ko so pohodniki že utrujeni, mnogi tudi dehidrirani,” dodajo policisti.

Bistvenega pomena zato ostaja priprava na turo in prilagajanje svojim zmožnostim, opremi, razmeram. Odzvati se je treba, še preden nastopijo resne težave, poudarjajo policisti. Najpogostejši vzroki za nesreče v gorah ostajajo zdrsi in padci ter nepoznavanje terena, onemoglost (predvsem psihofizična, izberejo si pretežko turo glede na njihovo kondicijo, pripravljenost), padajoče kamenje in bolezenska stanja.

V nedeljo je helikopterska ekipa v gorah posredovala štirikrat. Dva pohodnika sta se poškodovala zaradi zdrsa s poti. Eden na grebenu Košute, drugi pa med vzponom po planinski poti z Lipance na Debelo peč.

Zaradi nepazljivosti se je en planinec poškodoval tudi pri Kranjski koči na Ledinah, na območju Komarče pa se je ekipa z vojaškim helikopterjem odzvala na reševanje psa. Okoliščine kažejo, da sta drug v drugega skočila psa in oba tudi padla s poti. En pes je poginil na kraju dogodka, drugi si je poškodoval nogo. Oba so s helikopterjem odpeljali v dolino. Glede na trenutno zbrana obvestila sta bila oba psa pred dogodkom na povodcu, sporočajo policisti.

Lani so dežurne posadke Slovenske vojske z vojaškim helikopterjem posredovale v 633 primerih, od tega 196 v gorah. V letu 2020 je bilo takšnih primerov v gorah 132, leta 2019 pa 183.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.