Bo avtor slavnega klepetalnega robota kmalu vreden blizu sto milijard?

Gospodarstvo 28. Sep 202309:35 2 komentarja
ChatGPT
Profimedia

OpenAI, ki razvija rešitve generativne umetne inteligence, je v pogovorih z vlagatelji o morebitni prodaji delnic podjetja. Po poročanju Wal Street Journala bi bil ob prodaji ovrednoten na 80 do 90 milijard dolarjev (75 do 84 milijard evrov). To bi bilo trikrat toliko, kot je vrednost lastnika slavnega klepetalnika ChatGPT znašala januarja letos.

Sedem let staro podjetje OpenAI, ki je širši javnosti postalo znano konec lanskega leta s klepetalnim robotom ChatGPT, načrtuje prodajo delnic. Ne gre za izdajo novih, temveč bodo delnice v skupni vrednosti nekaj sto milijonov dolarjev zainteresiranim investitorjem prodali nekateri zaposleni, je poročal Wall Street Journal, ki se je skliceval na več neimenovanih virov.

V preteklosti je OpenAI že zbral nekaj tveganega kapitala od skladov, kot sta Sequoia Capital and Khosla Ventures. Levji delež pa je prispeval Microsoft, ki je januarja vbrizgal več milijard v mlado podjetje, da je razvilo vrsto projektov, ki temeljijo na tehnologiji GPT4, najnaprednejšem velikem jezikovnem modelu. Prvi projekt je bil ChatGPT, ki ga je Microsoft, zdaj 49-odstotni lastnik, vključil v svoj iskalnik Bing. Tedaj je bil OpenAI ovrednoten na 30 milijard dolarjev (okoli 28 milijard evrov).

Letos milijarda prihodkov

V zagonskem podjetju na področju umetne inteligence so vlagateljem pojasnili, da letos načrtujejo milijardo dolarjev (okoli 900 milijonov evrov) prihodkov. Prihodnje leto naj bi jih ustvarili že več milijard z naročninami na izboljšano različico ChatGPT in licencami za tehnologijo, ki je v ozadju delovanja velikih jezikovnih modelov. Klepetalnik ChatGPT je uporabnikom namreč še vedno na voljo brezplačno, za naprednejšo različico ChatGPT+ pa je treba na mesec odšteti 20 dolarjev (18,7 evra).

Sam Altman OpenAI
Sam Altman, šef OpenAI (Foto: Profimedia)

V primeru prodaje bi se vrednost OpenAI pod vodstvom Sama Altmana potrojila v primerjavi z začetkom leta na 80 do 90 milijard dolarjev, je poročal Wall Street Journal. S tem bi OpenAI postal eno najvrednejših zagonskih podjetij na svetu in se postavil ob bok denimo lastniku TikToka ByteDance in SpaceX Elona Muska.

Vrtoglave vrednosti mladih podjetij v umetni inteligenci kažejo, kako vroče je to področje. Ta teden je denimo Amazon objavil, da bo vložil štiri milijarde evrov za manjšinski delež v komaj dve leti starem start upu Anthropic, ki prav tako deluje na področju generativne umetne inteligence. Google trenutno izdeluje Gemini, ki bo tekmoval z GPT4, pri Meti pa razvijajo odprtokodni model in upajo, da bo imel enake zmožnosti kot GPT4.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje