Bo Grah Whatmough danes odstopil s čela RTVS?

Slovenija 28. Feb 202212:25 > 13:34 2 komentarja
generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

Naši sogovorniki iz programskega sveta RTV Slovenija pričakujejo, da bo Andrej Grah Whatmough na današnji seji odstopil z mesta generalnega direktorja javne radiotelevizije. Mnenja o tem, ali bo po objavi razpisa dobil nov mandat ali pa bo izbran kdo, ki je vladajoči SDS (še) bolj po godu, so različna.

Po besedah naših sogovornikov iz programskega sveta RTV Slovenija je glede na pismo Andreja Graha Whatmougha, ki so ga svetniki prejeli pred tednom dni, na današnji seji mogoče pričakovati odstop generalnega direktorja RTV Slovenija. V pismu besede “odstop” sicer ni navedel, je pa iz vsebine mogoče razbrati, da bo potegnil to potezo – drugače nov razpis za mesto generalnega direktorja, ki ga predlaga Grah Whatmough, namreč ni mogoč.

V pismu je navedel, da ima v načrtu finančno prestrukturiranje ter kadrovsko in posledično programsko preoblikovanje medijskega zavoda, ki je največji kulturni zavod nacionalnega pomena. “Informativni program bo doživel izjemno programsko nadgradnjo, ki ji še nismo bili priča. Poleg programskih sprememb nas čakajo tudi finančni izzivi, to so zlasti spodbujanje upokojevanja zaposlenih, iskanje in pridobivanje dodatnih virov prihodkov, ki bi omilili negativno poslovanje zavoda …” je poudaril Grah Whatmough. Ob tem je tudi izpostavil, da se je konec januarja bistveno spremenila sestava programskega sveta – novih je kar 21 od 29 svetnikov.

“Vse navedeno me je vodilo do tega, da vas kot generalni direktor RTV Slovenija danes naprošam, da programski svet RTV Slovenija z objavo novega javnega razpisa za delovno mesto generalnega direktorja za novo mandatno obdobje omogoči preizkus, ali na podlagi predstavitve svojega programa dela uživam vaše zaupanje, to je zaupanje novega, pravkar konstituiranega programskega sveta RTV Slovenija,” je zapisal Grah Whatmough. Kot je dodal, se zaveda, da s to potezo dopušča možnost, da bodo svetniki po predstavitvi programov z glasovanjem podprli in izbrali drugega kandidata. “A ker so pred nami res pomembni projekti in odločitve, kjer bom skupaj s svojo ekipo potreboval vašo podporo in pomoč, drugačne odločitve nisem mogel sprejeti.” Pismo je Grah Whatmough zaključil z besedami, da mu je vodenje RTVS v neizmerno čast in veselje in da se bo trudil svetnike prepričati, da je najboljši možni kandidat za izzive javnega zavoda v prihodnjih štirih letih.

Igor Kadunc
Borut Živulović/BOBO

Ob nenavadni najavi preverjanja zaupanja so se pojavila različna razmišljanja. Nekateri so prepričani, da se želi Grah Whatmough s ponovnim imenovanjem utrditi na čelu javne radiotelevizije in se izogniti sodbi delovnega sodišča, če ta ne bi bila v njegovo korist. Kot je znano, se je namreč njegov predhodnik Igor Kadunc na sodišče obrnil, ker je prepričan, da Grah Whatmough ni izpolnjeval enega ključnih pogojev iz razpisa za izbiro kandidata pred letom dni, to je tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. V prid tezi, da je poteza Grah Whatmougha povezana s tožbo, govori besedilo predloga novega razpisa za generalnega direktorja RTVS, ki so ga pred današnjo sejo prejeli programski svetniki. V njem je namreč spremenjena prav zahteva glede izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. Ta pogoj je sicer še vedno naveden, izpadlo pa je, da morajo izkušnje z vodenjem večjih organizacijskih sistemov trajati tri leta.

Druga razlaga manevra Graha Whatmougha pa je, da si njegovega odhoda želita premier Janez Janša in njegov krog. V SDS naj bi namreč prevladovala ocena, da so spremembe na javni radioteleviziji prepočasne in premalo odločne. Po tej razlagi si vodilni predstavniki SDS na čelu RTVS želijo osebo, ki bo zagotovila še bolj brezkompromisen obračun z novinarji in oddajami, ki vladajočim niso po volji.

Iztekata se dva razpisa

Danes opolnoči se izteče razpis za direktorja Televizije Slovenija. S tega mesta je Grah Whatmough lani poleti razrešil Natalijo Gorščak, od septembra dalje pa je v. d. direktorja javne televizije Valentin Areh.

Prav tako se opolnoči izteče razpis za odgovornega urednika informativnega programa TVS. Oktobra lani je s tega mesta odstopila Manica Janežič Ambrožič, ki se ni strinjala s krčenjem informativnega programa in s prestavitvijo številnih oddaj na drugi televizijski program. Vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa je postala Jadranka Rebernik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje