Minister odstopil in prijavil izsiljevanje, Poštrak odgovarja

Slovenija 20. Apr 202209:33 > 21. Apr 2022 09:00 19 komentarjev

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je po aferi z (ne)plačilom nastanitve v Bohinju odstopil s položaja. Trdi, da je žrtev izsiljevanja, zato je zadevo prijavil policiji. David Poštrak iz podjetja KŽK, ki naj bi najprej plačalo ministrovo bivanje v hotelu, pa pravi, da je Podgoršek želel, da zadevo uredijo po ovinkih.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je odstopil z ministrskega položaja. Odstopil je, potem ko je bila v zadnjih dneh glavna tema, kdo je plačal njegovo nastanitev v Bohinju januarja letos.

“Izkoristili so mojo površnost”

“Odstopam izključno zaradi prepozno plačnega računa in s tem sprejemam odgovornost za to dejanje. To je dejstvo in ga obžalujem,” je dejal Podgoršek. Dodal je, da obžaluje tudi, da so njegovo površnost izkoristili tisti, ki so se s tem okoristiti. “Očitno sem s tem, ko nisem podlegel pritiskom in sem se postavil za gorenjske kmete, postal zelo moteč,” je dodal. Predsednik stranke NSi Matej Tonin je ocenil, da Podgoršek z odstopom “kaže tudi politično kulturo, ki jo želijo gojiti v NSi”. Očitno pa so krščanski demokrati ugotovili, da bi lahko vztrajanje Podgorška na ministrskem položaju negativno vplivalo na izid stranke na nedeljskih državnozborskih volitvah. NSi smo vprašali, ali je morda odstop Podgorška zahteval premier Janša. Odgovorili so nam, da se je “Podgoršek odločil, da odstopi in zaradi nastale situacije razbremeni funkcijo”. Ob tem so dodali, da Podgoršek ni njihov član, je pa kandidat NSi za poslanca. Kot je znano, kandidatov s kandidatnih list za nedeljske državnozborske volitve ni več mogoče umakniti.

“Očitno se nekateri zelo trudijo z izdajanjem in popravljanjem množice računov, da bi me očrnili. V teh dneh sem namreč pridobil različne verzije računov iz hotela, o namenu katerih lahko le ugibam,” je poudaril Podgoršek. Poskus izsiljevanja je predal tudi kriminalistični policiji, ki po njegovih besedah primer že preiskuje.

Zapletanje, kdo je plačal nočitve v hotelu Bohinj

Podgoršek se je za odstop odločil po zapletih oziroma nejasnostih, kdo je plačal njegovo in ženino nastanitev v hotelu Bohinj. Tam sta bivala med 27. in 30. januarjem letos. Za tri nočitve je račun znašal 800 evrov, ki pa jih ob odhodu nista plačala. To sta storila šele 7. aprila, potem ko so novinarji portala Necenzurirano ministru poslali vprašanja v zvezi s tem dopustom. Podgoršek je za N1 pojasnil, da se je zgodila napaka in da je po prejemu vprašanj račun plačal. Po njegovih besedah se je v hotelu dogovoril, da mu račun pošljejo po pošti, saj se jima je z ženo mudilo.

račun hotel Podgoršek
N1

Včeraj pa so iz podjetja KŽK sporočili, da so račun plačali oni. “Minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje po izbruhu medijske afere in po tem, ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornira,” so včeraj pojasnili v KŽK. Kmetijsko ministrstvo je nato včeraj pisno sporočilo, da Podgoršek “ostro zavrača” povezave s podjetjem KŽK in namigovanja, da je to podjetje urejalo njegovo zasebno bivanje v Hotelu Bohinj.” Dodal je, da je bil minister žrtev izsiljevanja oseb, ki so povezane s KŽK. Več podrobnosti v članku Podgorškov hotelski račun: usluga za ministra ali izsiljevanje?.

Poštrak: Minister želel, da bivanje uredimo “po ovinkih”

Podgoršek je včeraj dejal, da mu je bivanje v hotelu Bohinj svetoval David Poštrak, sicer predstavnik KŽK. Zanikal pa je, da bi mu Poštrak urejal ali celo ponujal plačilo namestitve.

Poštrak je danes v izjavi za javnost zapisal, da so Podgorškove obtožbe o izsiljevanju “klasična oblika preusmerjanja pozornosti”. “Če pa je dejansko vložil ovadbo, bomo z veseljem pravosodnim organom predstavili vse razpoložljive informacije, ki nedvomno potrjujejo vse naše  zapisane navedbe,” je dodal.

“Podjetje KŽK d.o.o. je za ministrovo bivanje prejelo račun od hotela Bohinj in ga dejansko tudi plačalo dne 6. februarja letos,” je še sporočil Poštrak, “O izrecni želji gospoda Jožeta Podgorška, da mu bivanje v hotelu Bohinj uredimo “po ovinkih”, imamo shranjeno korespondenco, ki jo bomo predstavili pravosodnim organom.”

O kakšni dokumentaciji govori Poštrak, ni znano. Neuradno pa smo pridobili posnetek zaslona elektronske naprave, ki naj bi dokazoval, da je Podgoršek ponudbo hotela posredoval naprej neznani osebi z navodilom, naj jo prejemnik posreduje Poštraku. Na Podgorškov odziv še čakamo.

Jože Podgoršek mail David Poštrak
N1

Poštrak je v svojem današnjem odzivu zapisal tudi, da Podgoršek zavaja, ko trdi, da se je zavzemal za interese gorenjskih kmetov. “V resnici je delal za skupino privilegiranih kmetov, ki jim je iz njemu znanih razlogov, nameraval podeliti zemljišča, ki so v lasti Sklada kmetijskih zemljišč, na nezakonit način, brez razpisa,” je zatrdil Poštrak.

Spor zaradi zemljišč

Podgoršek in Poštrak sta se po Podgorškovih besedah spoznala med sestanki na temo zemljišč, ki jih najema KŽK od sklada kmetijskih zemljišč. KŽK in sklad sta namreč glede tega v sporu, od leta 2019 pa sta v navzkrižni tožbi. Do leta 2019 je bil 100-odstotni lastnik KŽK Damian Merlak (na spodnji fotografiji, desno), ki je sicer lastnik hotela Bohinj in Poštrakov tesen sodelavec. Leta 2019 je Merlak podjetje KŽK prodal podjetju BK Argo, vendar je nato februarja lani postal tretjinski lastnik BK Arga. Novembra lani se je povsem umaknil iz BK Arga in s tem iz lastništva podjetja KŽK.

Hotel Bohinj in KŽK sta očitno vseeno ostala povezana, saj so nam iz KŽK včeraj sporočili, da je zato znesek na računu, ki so ga plačali, nižji od tistega, ki ga je plačal Podgoršek. Račun, ki ga je plačal KŽK, naj bi namreč vseboval popust.

Jure Repanšek in Damian Merlak
BOBO

Konec lanskega leta je minister Podgoršek skladu predlagal prekinitev sodnega postopka in poskus izvensodne poravnave. Kot je pojasnil, je bil razlog v tem, da so želeli za 70 od skupno 700 hektarjev zemljišč, ki so predmet spora, urediti pogoje za kmetovanje. Želeli so omogočiti sklenitev dolgoročnih pogodb za kmete, ki zdaj najemajo zemljišča na tem območju. Sklad je v to privolil, a poravnava v treh mesecih ni uspela, zato se od marca sojenje nadaljuje.

V KŽK medtem ministru očitajo, da se je postavil na nasprotno stran, na stran “skupine gorenjskih kmetov, ki so s samoprijavo, organiziranimi napadi in plačanimi medijskimi objavami skušali uničiti KŽK”. V izjavi ostro zanikajo, da bi minister delal zanje. “Minister Podgoršek je ves čas zagovarjal interese privilegiranih gorenjskih kmetov in lobiral, da bi sklad podjetju KŽK odvzel zajeten del zakupljenih zemljišč.”

Četrti odstop v aktualni vladi

Podgorškov odstop je četrti odstop v mandatu aktualne vlade Janeza Janše. Prva je morala položaj zaradi afere Vinakras zapustiti Podgorškova predhodnica na čelu kmetijskega ministrstva Aleksandra Pivec. Sledil je odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja, saj je stranka Desus zapustila koalicijo. Zaradi zapleta z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev pa je odstopila pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. Nepreklicno odstopno izjavo je sicer premierju izročil tudi notranji minister Aleš Hojs, a je ta njegov odstop zavrnil. Podgoršek je na ministrski stolček sedel kot kandidat stranke Desus, ki pa je nato zapustila koalicijo. Kljub temu se takrat Podgoršek v nasprotju z Gantarjem ni odločil za odstop in je ostal minister. Januarja je sporočil, da bo na prihajajočih volitvah kandidiral na listi NSi.

Janša še ni prejel Podgorškove odstopne izjave

Predsednik vlade Janez Janša se uradno še ni seznanil z današnjim odstopom člana njegove ministrske ekipe. “Predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša je na terenu in odstopne izjave še ni prejel,” so na temo odstopa kmetijskega ministra Jožeta Podgorška sporočili iz SDS. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje