Podgorškov hotelski račun: usluga za ministra ali izsiljevanje?

Slovenija 19. Apr 202215:20 > 18:31 4 komentarji
Kmetijski minister Jože Podgorše
Kmetijski minister Jože Podgoršek (Žiga Živulović jr./Bobo)

V podjetju KŽK pravijo, da so oni plačali račun za januarski štiridnevni oddih kmetijskega ministra Jožeta Podgorška in njegove žene v hotelu Bohinj. Podjetje trdi še, da naj bi minister aprila nato zahteval stornacijo prvotnega računa in izdajo novega, ki ga je poravnal sam. Minister je v kratkem telefonskem pogovoru za N1 zanikal, da bi mu kdo drug plačal oddih in da bi zahteval stornacijo. Kot pravi, je bil v nedeljo žrtev izsiljevanja s strani oseb, povezanih s KŽK, kar je prijavil policiji. Zaradi predkazenskega postopka drugih podrobnosti ne želi izdati.

Med 27. in 30. januarjem letos je kmetijski minister Jože Podgoršek z ženo dopustoval v Bohinju. Prenočila sta v hotelu Bohinj Damiana Merlaka. A računa za tri nočitve v vrednosti 800 evrov ob odhodu nista plačala. To sta storila šele 7. aprila, ko so novinarji portala Necenzurirano ministru poslali vprašanja v zvezi s tem dopustom.

Podgoršek je v petek za N1 pojasnil, da se je zgodila napaka in da je po prejemu vprašanj račun plačal. Na N1 smo za pojasnila prosili tudi hotel in v petkovem članku opozorili na neskladje v izjavah. Minister je trdil, da so se v hotelu dogovorili, da mu račun pošljejo po pošti, ker se jima je z ženo na zadnji dan mudilo, a da ga ni prejel, dokler jih aprila ni pozval, naj mu ga pošljejo. V hotelu Bohinj v lasti Damiana Merlaka pa konkretnega primera zaradi varovanja osebnih podatkov niso komentirali, so pa na splošno dejali, da vsakemu gostu ob odjavi izdajo račun (torej, da bi ga moral tudi Podgoršek dobiti 30. januarja, ob odjavi), nato pa, če je kakšna napaka, račun stornirajo in izdajo novega.

Podgoršku smo danes poslali vprašanja, ali je pri hotelu preveril, če je torej račun konec januarja bil izdan in zakaj ga ni dobil.

Petkovo pojasnilo ministra Podgorška:

“Nikoli ni izrazil želje, da bi plačal sam”

Necenzurirano pa je nato danes razkril, da je januarja izdan račun plačalo podjetje KŽK iz Žabnice. Po prejemu novinarskih vprašanj naj bi Podgoršek nato zahteval stornacijo tega računa (in plačila) ter izdajo novega, ki pa ga je v začetku aprila plačal sam. “Minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje po izbruhu medijske afere in potem, ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo,” so v izjavi, ki so jo poslali tudi nam, pojasnili v KŽK.

Pridobili smo tudi račun, ki ga je plačal KŽK. Dokument kaže, da je podjetje 30. januarja poravnalo nočitve v vrednosti 578 evrov. Zakaj razlika v primerjavi z 800 evrov, kolikor naj bi nočitve stale (in kolikor je kasneje plačal Podgoršek)? V KŽK pravijo, da je razlika nastala, ker je KŽK povezan s podjetjem Alpinia, ki ima v lasti hotel Bohinj.

račun hotel Podgoršek
N1

Podgoršek prijavil poskus izsiljevanja

Ministrstvo za kmetijstvo je pisno sporočilo, da Podgoršek “ostro zavrača” povezave s podjetjem KŽK in namigovanja, da je to podjetje urejalo njegovo zasebno bivanje v Hotelu Bohinj. “Vztraja pri svojih navedbah, ki jih je podal že v petek, da je račun na podlagi prejete ponudbe hotela poravnal sam in svojimi sredstvi. To je z dokumentacijo tudi dokazal,” so sporočili.

Dodatno na ministrstvu pojasnjujejo, da “je bil minister preteklo nedeljo v zvezi z njegovim bivanjem v Hotelu Bohinj žrtev izsiljevanja, kot kaže s strani oseb, povezanih s KŽK”. Podgoršek je dogajanje prijavil kriminalistični policiji. “Ker je kriminalistična preiskava v teku, je bil minister zaradi interesa preiskave in zaščite postopka s strani policije naprošen, da do nadaljnjega zadeve ne komentira.”

Tudi šef NSi Matej Tonin je na izjavi za javnost danes popoldne dejal, da naj bi bil Podgoršek, s katerim je govoril včeraj, “žrtev izsiljevanja KŽK”. “Dogajanje je prijavil policiji in poteka predkazenski postopek,” je dejal. “Podjetje je neupravičeno želelo gorenjskim kmetom zaračunati 100 tisoč evrov, čemur se je minister uprl, in danes spremljamo to dramo.” Meni, da je treba počakati, da organi pregona opravijo svoje delo. “Račun je plačan, vse ostalo bo naredila policija.” Podgoršek je tudi njihov kandidat na prihajajočih državnozborskih volitvah. Kandidatnih list strank zdaj ne morejo več spreminjati.

Zakaj KŽK?

Zakaj bi zasebno podjetje ministru plačalo zasebni oddih? KŽK je vse od leta 2019 v navzkrižni tožbi s skladom kmetijskih zemljišč. Konec lanskega leta je minister skladu predlagal prekinitev sodnega postopka in poskus izvensodne poravnave. Kot je pojasnil, je bil razlog v tem, da so želeli za 70 od skupno 700 hektarjev zemljišč, ki so predmet spora, urediti pogoje za kmetovanje. Želeli so omogočiti sklenitev dolgoročnih pogodb za kmete, ki zdaj najemajo zemljišča na tem območju. Sklad je v to privolil, a poravnava v treh mesecih ni uspela, zato se od marca sojenje nadaljuje.

V KŽK medtem ministru očitajo, da se je postavil na nasprotno stran, na stran “skupine gorenjskih kmetov, ki so s samoprijavo, organiziranimi napadi in plačanimi medijskimi objavami skušali uničiti KŽK”. V izjavi ostro zanikajo, da bi minister delal zanje. “Minister Podgoršek je ves čas zagovarjal interese privilegiranih gorenjskih kmetov in lobiral, da bi sklad podjetju KŽK odvzel zajeten del zakupljenih zemljišč.”

Podjetje KŽK naj bi bilo, kljub temu da ni več v njegovi lasti, še vedno povezano z Merlakom. Ta je bil uradno lastnik do novembra 2019, ko je delež prenesel na podjetje BK Agro. Merlak je nato februarja lani postal 33-odstotni lastnik BK Agro, a je novembra izstopil. V petek nam je zatrdil, da s podjetjem nima nič. Po navedbah KŽK pa je podjetju še naprej svetoval David Poštrak iz Slovenskih goric, “tesen Merlakov sodelavec”, ki je dobro poznal spor s kmeti.

Podgoršek pravi, da je Poštraka spoznal na sestankih na temo zemljišč KŽK, kjer je bil pooblaščenec Merlakovega podjetja. Minister in Merlak pa se, vsaj tako sta nam oba zatrdila v petek, ne poznata.

Hotel mu je svetoval Merlakov sodelavec

KŽK trdi, da naj bi Poštrak ministru tudi uredil hotelsko rezervacijo. Podgoršek nam je v petek sicer poslal posnetek elektronske pošte, ki kaže, da je povpraševanje pošiljal sam. Danes pa nam je dodatno pojasnil, da je sam na oddih želel v drug hotel in da mu je Poštrak svetoval hotel Bohinj. Zanika pa, da bi mu urejal ali celo ponujal plačilo namestitve.

Kdo je uredil, da je hotel račun poslal podjetju KŽK, še vedno ni jasno. So pa v KŽK povedali, zakaj naj bi račun plačali. “Glede na to, da je bil KŽK v odnosu do ministra v povsem podrejenem položaju in ker je bilo treba račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali in mi smo ga tudi plačali,” so poudarili. “K temu ravnanju nas je dodatno spodbudil strah, da ne izgubijo še kakšnega zemljišča. Tako smo v KŽK pokrili stroške za uporabo hotelskih storitev ministra Jožeta Podgorška, pri čemer z vso odgovornostjo trdimo, da v zameno nismo ne zahtevali ne dobili nobenih njegovih uslug ali privilegijev,” so dodali.

Tudi Merlaka smo prosili za nadaljnja pojasnila. A pravi le, da današnje novice ni videl in da s KŽK nima nobenega opravka.

Na vprašanje o Podgorškovem hotelskem računu je danes v N1 SOOČENJE odgovarjal tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat. “Sem do vsakega enako kritičen, ki pozabi plačati račun, tukaj pa strankarske barve res nimajo veze,” je na vprašanje, kaj bi si mislili o človeku, ki ne bi plačal računa v višini 800 evrov, če ne bi šlo za člana njegove stranke, odgovoril poslanec. Dodal je, da gre za moralno obvezo, moralo, integriteto posameznega človeka. “Kar se mene tiče, hvala bogu, se mi do zdaj nikoli ni zgodilo, da kakšnega računa ne bi plačal, celo, če smo že pri hotelu, vnaprej plačam, da potem imam 5 ali 10-odstotni popust,” je dejal Horvat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje