Bo ministrstvo uvedlo plačevanje zdravstvenih storitev po kakovosti?

Slovenija 11. Sep 202316:17 2 komentarja
Bolnišnična postelja
Aljaž Uršej/N1

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije si prizadevajo za premike na področju kakovosti in varnosti v zdravstvu. Veseli jih odločitev nove ekipe ministrstva za zdravje, kjer so ustanovili delovno skupino za pripravo zakona o kakovosti in varnosti v zdravstvu. V zvezi si želijo tudi prekinitve kulture molka ob pojavu nevarnih dogodkov v zdravstvu.

Podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec je na novinarski konferenci uvodoma pojasnil, da je ministrstvo za zdravje avgusta imenovalo delovno skupino pod vodstvom državne sekretarke Valentine Prevolnik Rupel, katere naloga je v najkrajšem času pripraviti prvi slovenski zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu. Trenutno namreč zakona ni, prav tako ne agencije, ki bi bdela nad varnostjo in kakovostjo v zdravstvu.

Na tem področju je po njegovi oceni nova ekipa ministrstva naredila “kvantni preskok”. Lansko leto končano nacionalno strategijo kakovosti in varnosti v zdravstvu je nekdanji minister Danijel Bešič Loredan po besedah Gerbca pospravil v predal, namesto tega pa pripravil “polizdelek”.

Osnutek zakona naj bi delovna skupina pripravila do sredine oktobra. Zakon je ključnega pomena za vzpostavitev sistema kakovosti in varnosti zdravstva v Sloveniji, skupaj z ustanovitvijo javne agencije za upravljanje in nadzor tega področja.

Nevrološka klinika
Zdravstveni tehnik na Nevrološki kliniki naj bi  dvakrat udaril pacienta in mu grozil. (Foto: David Bole/N1)

“To je slika kulture molka”

Ob tem je Gerbec opozoril na razmeroma malo poročil o nevarnih dogodkih v slovenskem zdravstvu. “To je slika kulture molka – kulture, ki ni naklonjena temu, da bi se o teh stvareh čisto normalno pogovarjali. V ozadju tega pa je kultura strahu, kultura obtoževanja ter kultura kriminalizacije vsake napake,” je poudaril.

Komentiral je tudi dogajanje na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer obravnavajo prijavo nasilja. Zdravstveni tehnik naj bi bolnika dvakrat udaril po glavi in mu grozil. Vodstvo UKC bi moralo biti o incidentu obveščeno še isti dan in o varnostnem incidentu nemudoma obvestiti ministrstvo, je prepričan Gerbec.

Ministrstvo za zdravje je sicer nedavno pripravilo usmeritve oziroma smernice zdravstvene politike za leti 2024 in 2025. Zveza je po besedah Gerbca usmeritve obravnavala v petek na upravnem odboru. Stališče zveze je, da v usmeritvah, ki sicer kakovosti v zdravstvu namenjajo celo poglavje, manjkajo določene stvari, med drugim ne govorijo o zakonu o kakovosti in varnosti v zdravstvu. Prav tako je opozoril na pomanjkanje izobraževanja na tem področju.

Dokument ministrstva, ki še ni bil javno predstavljen, ga je pa STA pridobila neuradno, med drugim predvideva tudi uvajanje plačevanja po kakovosti. V zvezi menijo, da bi to vodilo v boljšo kakovost zdravstvenih storitev in manjše stroške. Je pa pred tem treba biti previden in izvesti vse potrebne raziskave, je opozoril Cuzak.

V zvezi sicer po besedah Gerbca pripravljajo spremembe zakona o pacientovih pravicah. Predlog sprememb zakona, ki ga nameravajo v oktobru poslati v javno obravnavo, bo med drugim vključeval uvedbo zdravstvenega pomočnika pri vseh izvajalcih zdravstvenih storitev. Ta bi pacientom pomagal pri iskanju specialistov. Predlagali bodo tudi, da se lahko v primeru, če pacient v 60 dneh po izdani napotnici ne pride do zdravnika, obrne na kateregakoli zdravnika oz. ustanovo v Sloveniji (torej tudi na zasebnike) ali v tujini.

V nedeljo bodo sicer obeležili svetovni dan varnosti pacientov. V zvezi vse župane pozivajo, naj zvečer spomenike, mostove in stavbe po državi osvetlijo z oranžno barvo, je povedal generalni sekretar zveze Gregor Cuzak. Pred tem bo v četrtek v organizacije zveze potekala strokovna konferenca, ki jo je predstavil član odbora za varnost in kakovost pri zvezi Tomaž Schara. Konferenca bo sestavljena iz strokovnih predavanj in okrogle mize. V petek pa bo v 14 zdravstvenih domovih in bolnišnicah potekal dan odprtih vrat, kjer bodo obiskovalcem predstavili delovanje društev, pa tudi oddelkov zdravstvenih ustanov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje