Prijava nasilja nad pacientom: policija vodi predkazenski postopek

Slovenija 07. Sep 202320:35 > 08. Sep 2023 10:03
Nevrološka klinika
David Bole/N1

Na UKC Ljubljana obravnavajo prijavo nasilja na Nevrološki kliniki. Zdravstveni tehnik naj bi pacienta dvakrat udaril in mu grozil, da ga bo ubil. Na UKC so za N1 potrdili, da so s prijavo tega incidenta seznanjeni in da so o tem obvestili policijo. S policije so nam sporočili, da vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj. Naš vir s klinike trdi, da je omenjeni tehnik tudi po incidentu delal na oddelku, kjer je v tistem času ležal tudi napadeni pacient.

Incident se je zgodil v nedeljo, 20. 8., na oddelku intenzivne nege Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Naš vir s klinike, ki je bil po dogodku v stiku z žrtvijo, nam je povedal: “Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma po ustih. Zagrozil mu je, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti.” Zaposlenega naj bi zelo razjezilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi. “Pacient je bil vznemirjen, bal se je. Tehnik pa ni nehal kričati nanj,” nam je še povedal vir.

Za incident so na oddelku izvedeli šele po nekaj dneh, ko je o tem poročal napadeni pacient. Tehnika takrat ni bilo na oddelku, po naših informacijah je takoj po nedeljskem dežurstvu prijavil bolniško. Čez nekaj dni, ko naj bi se vrnil na delo, naj bi se vodstvo klinike odločilo, da ga umaknejo z oddelka. A že čez nekaj dni je bil po besedah našega vira ponovno na svojem delovnem mestu – čeprav je tam še vedno ležal tudi omenjeni pacient. Takšna situacija je po navedbah vira trajala več dni, vse dokler pacient ni bil odpuščen z oddelka.

Zaposleni so začudeni, da se po tako hudem incidentu ni zgodilo nič. “Takoj bi morali sprožiti strokovni nadzor in odrediti številne ukrepe. Vsi smo začudeni, da ni nobenih ukrepov, da ni strokovnega nadzora. Ta tehnik normalno dela naprej, celo na istem oddelku, brez kakršne koli sankcije.”

Namesto strokovnega nadzora – pogovor

Po našem poizvedovanju so nam iz službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana sporočili, da so z incidentom seznanjeni. “Pacient je potožil, da ga je nekdo od osebja udaril in mu grozil. Zadevo smo takoj, ko smo zanjo izvedeli, obravnavali in se pogovorili z vsemi udeleženimi,” so zapisali. UKC smo zaprosili za kopijo poročila o incidentu, ki mora biti izpolnjeno ob tovrstnih dogodkih, a nam ga niso posredovali.

Na vprašanje, kako je vodstvo ukrepalo ob dogodku, so odgovorili, da so s tem seznanili Službo za korporativno varnost UKC Ljubljana, ki je nato s tem seznanila policijo. “Opravljen je bil razgovor z zaposlenim, ki je bil začasno odstranjen iz delovnega procesa. Dogodek policija še preučuje, z izsledki in ukrepi še nismo bili seznanjeni.” Ob tovrstnih incidentih je praviloma uveden interni strokovni nadzor, a v tem primeru, kot kaže, ni bil. Zakaj ne, nam niso pojasnili.

Čakajo na izsledke policije

Zanimalo nas je tudi, kakšni ukrepi so bili odrejeni v zvezi z zaposlenim, ki naj bi bil nasilen. Ukrepov, kot kaže, ni bilo. Na UKC namreč pojasnjujejo, da bodo počakali na izsledke policije in “po potrebi odredili pisni opomin pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi oz. premestitev na drugi oddelek”. V sporočilu, ki so nam ga posredovali v sredo, so še zagotovili, da “zaposleni ne dela neposredno s pacientom” in da je “poskrbljeno, da je okolje za pacienta varno”. Kot rečeno, je bil pacient po naših informacijah nedavno odpuščen z oddelka.

Na ljubljanski policijski upravi so nam potrdili, da v tej zadevi vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj, preverjajo pa tudi elemente prekrška po Zakonu o javnem redu in miru. “Ker zbiranje obvestil še poteka, vam podrobnosti o tem ne moremo pojasnjevati,” so zapisali.

Omenjeni zdravstveni tehnik je bil po navedbah več virov tudi v preteklosti grob do pacientov, nanje naj bi pogosto kričal, čemur so bili priča tudi drugi zaposleni. Ti naj bi o neprimernem obnašanju obveščali tudi nadrejene. “Izvajali so neke pogovore, za konkretne ukrepe pa se glavna medicinska sestra in vodstvo oddelka niso nikoli odločili,” je za N1 dejal vir.

Z UKC so nam sporočili, da so se v zadnjih petih letih na Nevrološki kliniki “nekajkrat ukvarjali z neprimernim vedenjem in komunikacijo”, prijav fizičnega nasilja pa da v tem času ni bilo.

To ni prvi takšen primer v zadnjem času. Pred nekaj dnevi smo poročali o dijakinji, ki je bila v času počitniškega dela nasilna do dveh oskrbovancev Doma starejših občanov Trebnje. Svoje neprimerno obnašanje je posnela in posnetek objavila na družbenem omrežju Tik Tok. Direktorica omenjenega doma je v odzivu na posnetek povedala, da so takoj, ko so bili o tem obveščeni, odredili strokovni nadzor in druge ukrepe. Dom je naslednji dan obiskal tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je obnašanje obsodil in se zavzel za ničelno toleranco do nasilja.

Spomnimo tudi na našo nedavno preiskovalno zgodbo o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana, kjer je več pacientov, svojcev in zaposlenih potrdilo, da so bili v zadnjih letih žrtve nasilja ali priče nasilju. Vodstvo klinike je nasilje kategorično zanikalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.