Bo na zadnjem zaprtem odlagališču odpadkov zrasla sončna elektrarna?

Slovenija 15. Maj 202312:18 0 komentarjev
Zaprtje odlagališča Suhadole pri Komendi
BOBO

V Suhadolah pri Komendi so zaprli še zadnje odlagališče od 21. S tem je Slovenija izpolnila zahteve Bruslja, ki je državi leta 2009 s sodbo naložil zaprtje in sanacijo vseh odlagališč v Sloveniji, in se tako izognila kazni. Na mestu, kjer je stalo odlagališče, želijo v občini Komenda zdaj postaviti sončno elektrarno.

Slovenija je zaprla še zadnje odlagališče odpadkov od 21, kot ji veleva sodba Sodišča EU iz leta 2009. Odlagališče v Suhadolah pri Komendi je ustrezno sanirano in zaprto, izpolnjene so tudi vse preostale zahteve Bruslja, je danes povedal župan Komende Jurij Kern. Na 27.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču bi zdaj postavili sončno elektrarno.

Slovenija bi morala v skladu z direktivo o odlaganju odpadkov na odlagališčih za 21 odlagališč po državi že do 16. julija 2009 sprejeti ustrezne ukrepe za njihovo zaprtje. Ker tega ni storila, je Evropska komisija 18. avgusta 2017 proti državi vložila tožbo, 28. novembra 2018 pa je Sodišče EU izdalo ugotovitveno sodbo.

Do leta 2021 je nato Sloveniji uspelo zapreti 20 odlagališč, za odlagališče v Suhadolah pa si je izborila odlog do oktobra 2022. “Vendar nam vremenske razmere niso bile naklonjene,” je nekajmesečno zamudo podaljšanega roka danes na novinarski konferenci v Komendi pojasnil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Zaprtje odlagališča Suhadole pri Komendi
BOBO

Kot je dodal, so zdaj zaključili zaprtje in sanacijo vseh 21 odlagališč po državi in s tem tudi zaprli vse postopke, ki jih je proti Sloveniji sprožil Bruselj. Slovenija se je tako izognila tudi kazni.

Treba je sicer urediti še nekaj malenkosti, denimo postaviti ograjo, s čimer čakajo na ustreznejše vreme. “Ko bomo dobili uradno obvestilo inšpektorata in bo izdana odločba, bomo obvestili Evropsko komisijo, da je zadeva končana,” je še dejal minister.

1,3 milijona evra vreden projekt

Zaprtje odlagališča je občino ostalo 1,3 milijona evrov. Zemljišče v Suhadolah je sanirano v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem, zemljine so torej očiščene in urejeni drenažni sloji, za zdaj bodo tam posejali travo, je povedal župan.

Nato pa si Občina Komenda želi tam postaviti sončno elektrarno, po Kernovih besedah si namreč želijo imeti možnost obnovljivih virov energije. “Želimo si in prepričan sem, da nam bo tudi uspelo, da bo občina Komenda ena prvih občin v Sloveniji, ki bo lahko samooskrbna na vseh objektih v njeni lasti, ter da bomo to obnovljivo energijo ponudili tudi ostalim odjemalcem v občini Komenda,” je dejal Kern.

Zaprtje odlagališča Suhadole pri Komendi
BOBO

Zapiranje odlagališča v Suhadolah se je zavleklo, ker upravljalec ni pridobil ustreznega okoljevarstvenega dovoljenja in mu je Inšpektorat RS za okolje in prostor prepovedal izvajanje dejavnosti odlagališča ter zahteval odstranitev vseh odpadkov. Zavezanec v predpisanem roku teh zahtev ni izpolnil, zato se je znašel v izvršilnem postopku.

Takratno ministrstvo za okolje in prostor je nato s ciljem najti zakonito kompromisno rešitev okrepilo dialog z Občino Komenda in lastniki zemljišč. Postopki so tako stekli lani jeseni, ko je bilo izdano okoljevarstveno dovoljenje za čas zapiranja in po zaprtju odlagališča ter je občina izbrala izvajalca za izvedbo rekonstrukcije in zapiralnih del ter z njim podpisala izvajalsko pogodbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!