Bo ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje novele zakona o RTVS?

Slovenija 11. Maj 202319:46 2 komentarja
RTV Slovenija
Srdjan Živulović/BOBO

Ustavno sodišče je danes ponovno obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem, vendar odločitve ni sprejelo.

Ustavno sodišče je po današnji seji, na kateri je imelo ponovno na dnevnem redu pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), sporočilo, da odločitve v tej zadevi ni sprejelo. Kot pravijo naši viri, imajo ustavni sodniki po tem, ko potrebne absolutne večine glasov ni dobil niti predlog sodnika Roka Svetliča o neustavnosti novele zakona niti predlog novega sodnika poročevalca Mateja Accetta o skladnosti novele z ustavo, na mizi predlog, da se odpravi delno zadržanje novele zakona o RTVS. Za sprejem tega sklepa, ki naj bi se mu nasmihala podpora, zadošča navadna večina glasov sodnikov.

Ustavno sodišče je tri prehodne določbe novele zakona, ki urejajo končno konstituiranje sveta RTVS in posledično drugih novih organov javne radiotelevizije, kot so predsednik in člani uprave, začasno zadržalo februarja letos. Tedaj so s petimi glasovi za in tremi proti presodili, da bi dokončna uveljavitev nove ureditve v primeru njene morebitne kasnejše razveljavitve povzročila teže popravljive škodljive posledice, kot če bi novelo začasno zadržali in bi  kasneje ugotovili njeno skladnost z ustavo. Po novem naj bi se poleg sodnic Špelce Mežnar in Katje Šugman Stubbs, ki sta februarja glasovali proti zadržanju, k odpravi tega zadržanja nagibala še sodnika Accetto in Rajko Knez.

Po nekaterih informacijah pa naj bi, če bo res prišlo do odprave delnega zadržanja novele zakona, sodnika Rok Svetlič in Klemen Jaklič že napovedala odklonilno ločeno mnenje.

Koalicija preigrava možnost razrešitve nekaterih programskih svetnikov

V koaliciji naj bi sicer v zadnjih dneh (spet) preigravali možnost, da bi parlamentarna mandatno-volilna komisija začela postopke za razrešitev več programskih svetnikov RTVS (nekateri celo razmišljajo, da bi zaradi nevzdržnega stanja na RTVS razrešili vse programske svetnike, ki jih je imenoval državni zbor). O tem naj bi menda beseda tekla tudi na današnjem rednem sestanku predstavnikov vladnih strank pri premierju Robertu Golobu pred sejo vlade.

Kot smo poročali, se je mandatno-volilna komisija na včerajšnji seji seznanila s sodbama o nezakonitosti imenovanja generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in njegovi nezakoniti razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak, kar bi utegnil biti uvod v postopek razreševanja programskih svetnikov. Tako je poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek na seji omenjene parlamentarne komisije dejala, da se bodo najprej seznanili z nezakonitim delovanjem programskih svetnikov pri odločitvah o imenovanju Graha Whatmougha in razrešitvi Gorščak, “potem bomo pa verjetno imeli še eno sejo, ko bomo morali začeti postopke razreševanja teh ljudi”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.