Bobnar: Ograja ne more preprečiti migracij, je pa povzročila številne tragedije

Slovenija 15. Jul 202214:25 > 15:36 4 komentarji
Bobnar
N1

Na mejnem prehodu Krmačina pri Metliki so danes začeli odstranjevati žično ograjo, ki jo je leta 2015 za lažje obvladovanje nezakonitih prehodov meje začela postavljati vlada Mira Cerarja. Odstranjevanja prvih metrov ograje se je udeležila tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je ob tem napovedala novo smer migracijske politike. Pripadniki Slovenske vojske bodo na dan odstranili 150 do 200 metrov žice.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je ob prihodu na obmejno območje povedala, da jo veseli, da smo dočakali dan, ko se začenja umik rezilne žice, ki je bila postavljena leta 2015. Ob tem je poudarila, da so bili časi, ko je bila postavljena, popolnoma drugačni kot danes, saj je takrat mejo v enem dnevu prečkalo tudi do 12 tisoč ljudi.

“Migracije niso in ne bodo izginile, vendar je ta rezilna žica popolnoma nesorazmeren ukrep. Čas je pokazal, da nobena ograja ne more preprečiti migracij. Povzročila pa je marsikatero tragedijo, ko so se ji ljudje izogibali in umikali in pri tem umirali v in ob reki Kolpi,” je povedala notranja ministrica, ki je ob tem poudarila, da mora Slovenija še naprej aktivno sodelovati s kolegi iz sosednjih držav.

Žica na meji
N1

Bobnar je med drugim povedala, da se je treba zavedati, da je strašenje ljudi s tujci nedopustna politična manipulacija, in ob tem povzela besede antropologa Dana Podjeda, da “je najboljša strategija, da smo dobri drug do drugega”.

Napovedala je, da gre tukaj za odstranitev nekaj deset kilometrov rezilne žice na meji, ki je sicer dolga približno 670 kilometrov. Notranja ministrica je povedala še, da je bilo med postavljanjem žice odkrito tudi več kot 2000 let staro obzidje iz rimskih časov: “Kaj nam to pove? Da nobena ograja, nobeno obzidje ne more obvarovati obstanka neke države.”

Rezilno žico bodo odstranjevali pripadniki Slovenske vojske, v nadaljevanju se bo začelo tudi postopno odstranjevanje panelne ograje, potem ko bo na javnem razpisu izbran izvajalec.

“Naša naloga je, da zagotovimo varnost vsem. Tako lokalnemu prebivalstvu kot vsem, ki pridejo v Republiko Slovenijo,” je še povedala Bobnar.

Na vprašanje, ali ta simbolni začetek odstranjevanja žične ograje pomeni tudi spremembo azilne politike, je ministrica odgovorila, da je temeljna dolžnost Slovenije spoštovanje človekovih pravic, zagotovitev pravne države in vladavine prava: “Naša paradigma je zagotavljanje varnosti in ob tem najvišja mera varovanja človekovih pravic.”

Povedala je še, da je bilo na ministrstvu za notranje zadeve ustanovljeno novo posvetovalno telo, da vsak, ki potrebuje mednarodno zaščito, to dobi kar se da hitro in učinkovito. “Napovedali smo spremembo zakonodaje, tako zakona o tujcih kot zakona o mednarodni zaščiti in spremembo migracijske strategije. Želimo si predvsem spremeniti tudi komunikacijo s civilno družbo, nevladnimi organizacijami in seveda z lokalnim prebivalstvom,” je povedala Bobnar.

Ministrica je zavrnila očitke opozicije, da za odstranjevanje ograje ni bila narejena varnostna ocena. “Ocena tveganja je bila pripravljena. Vemo, kako se giblje migracijski tok,” je dejala. Število migracij se je v zadnjem letu po njenih besedah res povečalo, “vendar policija prilagaja svoj način dela in zagotavlja varnost”.

Ob koncu tiskovne konference je notranja ministrica razkrila še, da so številna društva izrazila interes, da bi rezilna žica postala eksponat v muzejih, saj gre za predmet, ki priča o nekem zgodovinskem obdobju v Sloveniji.

Žica na meji Žica na meji
N1
Žica na meji Žica na meji
N1
Žica na meji Žica na meji
N1
Žica na meji Žica na meji
N1
Žica na meji Žica na meji
N1
Žica na meji Žica na meji
N1
Žica na meji Žica na meji
N1
Žica na meji Žica na meji
N1

Začetka odstranjevanja žice se je udeležil tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki je povedal, da tako postavitev kot odstranitev ograje ni odločitev policije. Ob tem pa je dodal, da se bo policija tem odločitvam hitro prilagodila in bo še naprej zagotavljala visoko stopnjo varnosti vsem, ki so na ozemlju Republike Slovenije.

Lindav je napovedal, da bo policija spremenila metodiko in tehniko dela z večjo uporabo tehničnih sredstev, napotitvijo dodatnega kadra na mejno območje in povečanim mednarodnim sodelovanjem. “Pomembno je, da se nikomur ni treba bati za varnost, saj jo slovenska policija zagotavlja v zelo visoki meri,” je še povedal.

Odstranjevanja žične ograje so se zelo razveselili tudi prebivalci obmejnega območja v Beli krajini. Njihove odzive si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje