Belokranjci o odstranitvi žice: Že včeraj bi bilo prepozno

Slovenija 15. Jul 202213:21 > 13:54 5 komentarjev

Po sedmih letih so danes na meji s Hrvaško začeli odstranjevati prve metre žice. V tem času je ta krojila tudi življenje prebivalcev v krajih ob meji, ki se njene odstranitve veselijo.

Danes so odstranili prve metre žice na meji s Hrvaško, ki tam stoji že od leta 2015. Žica in ograja sta močno vplivali na vsakdan ljudi, ki na obmejnih območjih živijo. V Beli krajini so prebivalci njeni odstranitvi naklonjeni in se je veselijo. “Odstranitev bi bila že včeraj prepozna, sploh je ne bi bilo treba postaviti,” so ekipi N1 v Metliki pripovedovali prebivalci. Kot pravijo, sta bili žica in ograja v njihovem vsakdanu zelo moteči.

“Žica je nekatere zelo motila, predvsem kmete, ki imajo ob Kolpi travnike,” je povedal eden od naših sogovornikov. Ti namreč travnikov niso mogli dobro pokositi, nekateri predeli pa so bili zato med žico in reko zaraščeni. “Potem je vse videti zanemarjeno,” je sklenil. Več domačinov je pripovedovalo tudi o težavah divjadi, ki ji je žica zaprla naravne poti. Veliko živali se je po njihovih pričevanjih v žico tudi zapletlo in poginilo.

“Veselim se, da bodo ograjo odstranili, saj bomo imeli normalen dostop do Kolpe in se bomo lahko normalno kopali,” je veselo dejal mlajši Belokranjec. Nadaljeval je, da se na določenih odsekih do reke sploh ne more priti in je treba iskati z vrati urejene prehode. Otežen dostop do kopališč in parcel ob reki je zelo motil tudi številne druge sogovorce. Rezilna žica vzdolž meje pa je bila marsikomu tudi vizualno moteča. “Ko se pelješ ob ograji, je, kot da si v Auschwitzu,” je dejal gospod, ki meni, da se “v 21. stoletju migracijska politika ureja drugače”.

Kot utemeljitev postavitve žice na meji so pretekle vlade navajale njeno vlogo pri omejevanju nezakonitih prehodov meje. Po mnenju prebivalcev Bele krajine pa ta pri tem ni bila učinkovita, saj so migranti našli druge poti in načine za prehod meje. “Žica ni pripomogla k zmanjšanju prehodov meje, veliko migrantov pa je tudi umrlo,” je dejala prebivalka Metličanka.

Odstranjevanje žice se je danes začelo na mejnem prehodu Krmačina v občini Metlika. Žico odstranjujejo slovenski vojaki. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je prejšnji teden pojasnila, da vojska predvideva, da je na dan mogoče odstraniti 200 metrov žice, odstranjevanje pa naj bi bilo končano v 150 delovnih dneh. Žice je na naši južni meji 51 kilometrov. Sledilo bo odstranjevanje 143 kilometrov panelne ograje, vendar bodo še pred tem izpeljali razpis za izbor izvajalca.

Anketo med Belokranjci si oglejte v zgornjem videu! 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje