Bobnar premierju poslala odstopno izjavo, kdo naj bi začasno vodil ministrstvo?

Slovenija 09. Dec 202219:09 > 19:3017 komentarjev
tatjana bobnar
Borut Živulovič /Bobo

Tatjana Bobnar je premierju Robertu Golobu poslala odstopno izjavo z ministrskega mesta, ki so jo v kabinetu predsednika vlade že prejeli. Premier naj bi za vodenje MNZ začasno pooblastil ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

Kot so nam povedali na ministrstvu za notranje zadeve, je Tatjana Bobnar premierju Robertu Golobu poslala odstopno izjavo z ministrskega mesta.  Predsednik vlade bo o tem obvestil državni zbor, kdaj se bodo z odstopom seznanili poslanci, pa še ni znano.

Do imenovanja novega ministra bo premier nato za vodenje ministrstva za notranje zadeve pooblastil enega od ministrov iz vrst Gibanja Svoboda. Po naših informacijah bo to ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Kot smo poročali, je notranja ministrica v odhajanju med razlogi za odstop navedla, da premier ni želel potrditi članov njene ekipe. Zavrnil je predlog za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval z “odpustitvijo določene osebe iz policije”. Poročilo o političnih pritiskih je Bobnar posredovala na državno tožilstvo in na komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Na KPK prejeli ministričino prijavo

Predsednik KPK Robert Šumi je danes za medije potrdil, da so na komisiji prejeli ministričino prijavo o političnih pritiskih na delo policije in da bodo zadevo obravnavali prednostno. Ob tem pa je opozoril, da vsaka politična sugestija po njegovem mnenju še ni politični pritisk.

Sam se bo iz konkretnega postopka izločil, je napovedal, saj prihaja “iz vrst policije, tam imam tudi urejeno zamrznitev pogodbe in hkrati sem bil poslovno povezan z ministrico Bobnar, saj sva več let sodelovala”. Na KPK sicer ocenjujejo, da bi bilo lahko v šestih mesecih že jasno, ali je v  primerih, ki jih je izpostavila Bobnar, do političnih pritiskov oziroma zlorabe uradnega položaja res prišlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar