Bodo položnice za vrtec odslej višje?

Slovenija 12. Jan 202319:30 6 komentarjev
MIZŠ: Vrtec in osnovne šole
Žiga Živulović jr./BOBO

Po tem, ko je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) z vlado sklenil dogovor o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede, in sicer z izhodiščnega 22. plačnega razreda v 26. plačni razred, se poraja vprašanje, ali bodo zaradi tega višje tudi mesečne položnice za vrtec.

Vlada je na podlagi ponedeljkovega dogovora s Svizom o razreševanju stavkovnih zahtev sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost.

Ponedeljkova pogajanja vlade s Svizom so prinesla tudi dvig plač za pomočnice vzgojiteljic za štiri plačne razrede. Izhodiščni plačni razred se jim bo iz 22. plačnega razreda (1.048,70 evra bruto) dvignil za štiri razrede in bo po novem v 26. plačnem razredu (1.226,82 evra bruto), kar bi po nekaterih predhodnih ocenah lahko pomenil dvig plač za okoli 12 oziroma 13 odstotkov.

Zaradi zvišanja plač pomočnicam vzgojiteljic se poraja vprašanje, ali se bodo zaradi tega zvišale tudi mesečne položnice za vrtec. Kot je za N1 pojasnil predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj, pričakujejo, da se bo financiranje plač prevalilo tako na občine kot na starše otrok.

“Točnih številk seveda še nimamo, čas bo pokazal, kakšen bo dejanski učinek na občine oziroma na posamezno občino. Vsi stroški, ki so dodatni in ki so vezani na stroške dela, torej stroške zaposlenih, se bodo posledično dvignili. Kar pomeni, da se bodo ti stroški poznali pri ceni za vrtec. Na ceno, ki bo na položnici, seveda vpliva tudi finančna situacija družine otroka, saj se ti stroški razdelijo med občino in starši,” je pojasnil Smrdelj. Ob tem je dodal, da za družine, ki so finančno dobro situirane, občina preko subvencij krije 20-odstotni delež cene vrtca, 80 odstotkov pa starši. Če pa otrok prihaja iz finančno šibkejše družine, pa občina krije tudi do 100 odstotkov cene vrtca.

igrišče, igrala, vrtec, duševno zdravje otrok
Ziga Zivulovic jr./BOBO

“V povprečju je strošek, ki ga krije občina, okoli 60 odstotkov, 40 odstotkov pa starši, kar pomeni, da občina vendarle krije glavnino cene. Tudi ta dodaten strošek, ki bo nastal z dvigom plačnih razredov, se bo med občino in starši porazdelil v razmerju 60 proti 40,” je poudaril predsednik Združenja občin Slovenije.

Po Smrdeljevem mnenju bo treba te dodatne stroške, ki bodo nastali, najprej dodatno preračunati, vrtci pa bodo morali nato občini predlagati popravek cene, ki se bo potem upoštevala na mesečnih položnicah. A ob tem dodaja, da se morebitno povečanje cen še ne bo poznalo na položnicah prihodnji mesec.

Ali bo potreben tudi dvig povprečnine?

Kot pravi Smrdelj, se stroški v zadnjih mesecih zvišujejo na več ravneh, najbolj pa se občuti povečanje cen energentov. Tudi zaradi načrtovanega dviga stroškov v vrtcih bodo v okviru združenja občin naredili nov izračun vseh stroškov.

“Ko bomo imeli vse podatke, bomo naredili izračun vseh stroškov v vrtcih. Vlada je sicer na podlagi dogovora in apelov združenja sprejela uredbe o omejitvi cen energentov, ampak ugotoviti moramo, kakšni stroški bodo nastali z dvigom plačnih razredov. Na podlagi teh izračunov bomo ob rebalansu proračuna zelo verjetno predlagali tudi spremembo povprečnine. Stroški namreč naraščajo bolj, kot smo pričakovali takrat, ko smo podpisovali dogovor za povprečnino. Dogovor je bil, da če bodo večja odstopanja pri stroških, bomo ponovno sedli za mizo in naslovili ta problem,” je še dejal Smrdelj.

Ob tem je poudaril, da občine ne bodo zvišale položnic za vrtce, če ti dodatni stroški ne bodo višji od enega odstotka. V vrtcih sicer sproti izračunavajo stroške za končno ceno oziroma za višino položnice. “To so vrtci dolžni početi in morajo o stroških poročati občini. Če tega ne počnejo, lahko hitro zaidejo v izgube, do česa pa ne sme priti. Znotraj samega zavoda, torej vrtca, se lahko preko določenih prerazporeditev stroškov uskladijo manjša odstopanja, ampak na koncu je treba končno ceno uskladiti z občino. Ko je cena usklajena, to pomeni, da zavod od občine dobi 60 odstotkov sredstev in 40 odstotkov s strani staršev. Če se cena ne uskladi, potem lahko zavod posluje z izgubo,” še pojasnjuje Smrdelj.

Sviz: Zaradi dviga plač nimamo slabe vesti, morala pa bi jo imeti država

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je za N1 povedal, da se je v zadnjem času pogovarjal s številnimi župani slovenskih občin, ki so mu dejali, da bi za servisiranje plač zaradi zvišanja plačnih razredov, morala zadostovati sredstva iz povprečnin.

“Moje stališče je, da zaradi tega, ker se bodo zvišali plačni razredi pomočnicam vzgojiteljic, mi ne bi smeli imeti slabe vesti. Slabo vest pa mora imeti država, ki bi morala zagotoviti dostopnost vrtcev vsem družinam. To je tudi princip naše ustave o socialni državi. In če je zdaj prišlo do povečanja stroškov, bi to morala zagotoviti država. Da bi pa zaradi tega, ker bodo nastali višji stroški in morebiti višji zneski na položnicah, imele pomočnice vzgojiteljic tri plačne razrede nižjo plačo, kot je minimalna plača, ni alternativa,” je poudaril prvi mož Sviza.

Po njegovem mnenju bi morala država poskrbeti za to, da bodo vrtci ostali na isti ravni plačevanja, kot so trenutno. Ob tem pa je poudaril tudi, da bi morala država stremeti k sistemu, ki je v veljavi v skandinavskih državah, kjer se vrtci v celoti krijejo iz proračuna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje