Volitve v Gorjah: občinska volilna komisija zavrnila Poklukarja

Slovenija 23. Nov 202210:48 > 18:27 8 komentarjev
Peter Torkar in Janez Poklukar
Občina Gorje/BOBO

V občini Gorje se je odvila ena najbolj napetih volilnih tekem, za katero se je zdelo, da se je končala s tesnim porazom nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Slednji je zahteval razveljavitev prvega kroga volitev, vendar je občinska volilna komisija njegov ugovor zavrnila. Poklukar se na odločitev ne bo pritožil.

Volilna komisija v občini Gorje je obravnavala pritožbo poraženega kandidata za župana Janeza Poklukarja, ki je pozval k razveljavitvi tamkajšnjega prvega kroga lokalnih volitev in ponovni izvedbi volitev. K razveljavitvi je Poklukar pozval zaradi domnevnih kršitev pravil kampanje. Kot je za STA dejal Poklukarjev pooblaščenec Matija Urankar, so želeli vpogledati v neveljavne glasovnice, česar jim dopoldan niso omogočili. Seja občinske volilne komisije se je začela zjutraj, nato pa se je popoldan nadaljevala ob 15.30. V nadaljevanju seje so nato zavrnili ugovor Poklukarja. Skupno je bilo v občini Gorje na nedeljskih volitvah po podatkih Državne volilne komisije (DVK) 24 neveljavnih glasovnic.

“Ob tesnem rezultatu je pomembno, da smo skupaj z okrajno volilno komisijo ponovno pregledali glasovnice. Ob tem smo opazili nekaj napak, za katere verjamem, da se v prihodnje ne bodo ponovile in niso vplivale na razplet volitev. Sedaj ni čas za delitev Gorjank in Gorjancev, čas je za spremembe in za to, da se povežemo in začnemo z delom. Okrajni volilni komisiji se zahvaljujem za sodelovanje in ji tudi v prihodnje želim vse dobro pri izvedbi volitev,” je v odzivu za N1 po zavrnitvi volilne komisije zapisal Poklukar. Komisija je imela sicer za odločitev čas do četrtka.

Nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar je za N1 pojasnil, da zdaj Poklukarju preostane pravni spor na upravnem sodišču, vendar je Poklukar za N1 povedal, da se na odločitev ne bo pritožil.

Kot je znano, je aktualni župan v občini Gorje Peter Torkar, ki mu je na nedeljskih volitvah uspelo dobiti še en mandat. Volitve je dobil s 50,65 odstotka glasov, njegov protikandidat Poklukar, sicer nekdanji minister za zdravje, pa je prejel 49,35 odstotka glasov. Ali povedano drugače: za Torkarja je glasovalo 824 volilcev, za Poklukarja pa 803. Razlika med njima je bila tako le 21 glasov.

Ponovno štetje glasov tudi v Bovcu?

Tudi v občini Bovec obstaja možnost ponovnega štetja glasov. Lista za Posočje – Bovec je namreč po poročanju tednika Slovencev videmske pokrajine Novi Matajur dan po volitvah oddala takšen zahtevek. Kandidat liste Kristjan Omerović se je na nedeljskih volitvah uvrstil na drugo mesto in prejel 31,72 odstotka glasov volilcev (486 glasov), prvouvrščenega Valterja Mlekuža pa je podprlo 50,65 odstotka volilcev (prejel je 776 glasov). Razlika med prvo- in drugouvrščenim je tako bila 290 glasov. Po podatkih DVK je bilo neveljavnih 23 oddanih glasovnic.

Omerović je za omenjeni tednik dejal, da rezultata ne bi preverjali, če bi bila razlika med glasovi večja, ob takšni razliki pa se lahko hitro kaj spremeni. Mlekuž pa je povedal, da je preverjanje glasovnic pravica preostalih kandidatov in naj se posledično izpelje, kot se mora. Tudi tamkajšnja občinska volilna komisija naj bi o zahtevku odločila danes oziroma najkasneje v četrtek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje