Bodo zaradi podražitev ugasnile novoletne lučke? Tako odgovarjajo mestne občine

Slovenija 16. Okt 202217:33 7 komentarjev
Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Kljub temu da so decembrski prazniki še relativno daleč, je ponekod že mogoče videti prve priprave na praznično okrasitev mest. A če je bilo v preteklih letih v vsakem kraju mogoče videti vsaj nekaj novoletnih okraskov, letos očitno ne bo tako. Po tem, ko je praznično vzdušje dve leti kalila epidemija koronavirusa, se zdaj lahko zgodi, da bo zaradi energetske draginje svetilo manj lučk. Preverili smo, kako se bodo prilagodile nekatere mestne občine.

Ob vse dražjih energentih in vsesplošnih napovedih varčevanja, od nižanja temperatur na termostatih do kuhanja testenin na ugasnjenem štedilniku, se postavlja vprašanje, kaj bo z novoletno okrasitvijo. Res je, da z lučkami okrašena mesta, praznične stojnice in kuhano vino pripomorejo k boljšemu počutju in čarobnosti v hladnem ter mračnem decembru, a visoki računi za elektriko nikakor ne bodo prinesli upanja. Poleti so tako denimo mesta ugašala javno razsvetljavo in zmanjševala osvetlitev znamenitosti. Kaj pa bo z decembrskimi lučkami? Se bo okrasitev prilagodila vse dražjim energentom? In kdaj bi se lahko prižgale lučke?

Janković: Lučke dajejo ljudem upanje, strošek ni velik

Na Mestni občini Ljubljana pripravljajo več rešitev za decembrsko okrasitev mesta. Tako razmišljajo o tem, da bi lučke prižgali samo popoldne, svetile bi do polnoči, nato pa bi jih ugasnili, je pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković.

“Postavljamo jih zato, ker bi ljudem radi dali svetlobo in upanje,” je poudaril in dodal, da imajo na zalogi 50 kilometrov lučk. Ob tem je pojasnil tudi, koliko je okrasitev občino stala lani. Navedel je, da je občina lani porabila 2.660 evrov, 24-urna razsvetljava z lučkami pa Ljubljano stane 57 evrov. Ker v času novoletne osvetlitve običajno ugasnejo javno razsvetljavo, pa je strošek novoletne okrasitve – na račun prihranka pri javni razsvetljavi – manj kot 1.000 evrov.

V Mariboru bodo lučke prižgali kasneje

Naraščajoči stroški energije skrbijo tudi Mestno občino Maribor. Vendar praznična mestna okrasitev in predpraznično sejemsko dogajanje pred božičnimi prazniki zmeraj vnese dobro voljo ter pozitivno energijo. “To bomo letos zagotovo tudi potrebovali,” so poudarili. Novoletna okrasitev mesta bo, a bodo njen obseg zmanjšali, načrtujejo pa tudi, da bodo lučke prižgali kasneje.

Na področju energetske krize bodo na občini ukrepali skladno z navodili in priporočili države ter enotno z ostalimi primerljivimi občinami. “Kljub vsemu pa menimo, da moramo v prazničnem času v mesto za ljudi vnesti nekaj svetlobe in čarobnosti,” so dodali.

Maribor
BOBO

V Kranju še iščejo božični smreki

Tudi v Kranju bo ta december spet zadišalo po kuhanem vinu, na ulicah bo odzvanjala praznična glasba, ob koncih tedna pa se bodo obiskovalci zabavali ob živi glasbi. V zadnjem tednu decembru se bodo koncerti na Glavnem trgu odvijali prav vsak dan, zaključil pa se bo s silvestrovanjem na prostem. Ker pa bo letošnje praznike zaznamovala tudi draginja, namerava Mestna občina Kranj izvesti regulacijo novoletne razsvetljave tako, da bodo v prazničnem času v poznih nočnih ur ugasnili luči.

Praznične luči v Kranju sicer običajno prižgejo 3. decembra, na dan občinskega praznika in rojstnega dneva pesnika Franceta Prešerna. Ker je Kranj Prešernovo mesto, so njegovi verzi že nekaj let rdeča nit decembrske okrasitve. Obiskovalci si bodo v starem mestnem jedru tako kot v preteklih letih predvidoma lahko ogledali lesene skulpture, v kanjonu Kokre pa lesene jaslice. Otroci se bodo razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali, čarobno pa bo tudi na vrtu gradu Khislstein. Mesto bodo obiskali tudi dobri možje, so spočili iz občine.

Kranj
Mestna občina Kranj

Nepogrešljiv del predprazničnega časa v Kranju sta tudi dve novoletni smreki: eno postavijo na Glavni trg, drugo pred Prešernovo gledališče Kranj. Vendar v Kranju letošnjih smrek še niso našli. Zato prosijo lastnike gozdov, naj Kranju podarijo božično drevo. Iščejo samoraslo smreko, visoko med 15 in 18 metrov, do katere je omogočen dostop. Vse, ki bi lahko podarili takšno smreko, prosijo, da se obrnejo na Srečka Štagarja na [email protected] ali na 041 549 312 do torka. Za posek in prevoz bo poskrbljeno.

Čarobno vzdušje v Kopru tudi letos, ne glede na podražitve

V primerjavi s preteklimi leti se praznična podoba Kopra ne bo bistveno spreminjala, občina jo bo le dopolnila z nekaj novostmi na Titovem trgu. V Kopru vas bodo tako poleg lučk čakali še denimo svetleči elementi z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije. “Mestna občina Koper letos ne načrtuje zmanjšanja praznične okrasitve,” so odgovorili na vprašanje, ali bodo program zaradi draginje zmanjšali.

Praznično osvetlitev bodo prižgali v soboto, 26. novembra, obiskovalcem pa bo na voljo tudi veliko drsališče. Celoten program prireditev in aktivnosti bodo sicer objavili v začetku prihodnjega meseca.

Koper
Jaka Ivančič/Mestna občina Koper

V Celju se bodo osredotočili na dnevno okrasitev

V Celju se bodo letos prav zaradi energetsko zahtevnih časov veliko bolj osredotočili na dnevno okrasitev mesta in lokalov. “Lastnikom in najemnikom lokalom v starem mestnem jedru bomo v skladu s trajnostno naravnanostjo zagotovili žive smreke. Svetlobne elemente, ki so bolj potratni, bomo večinoma nadomeščali z elementi, ki ne svetijo. Ob krasitvi mesta bomo vsekakor imeli v mislih manjšo porabo elektrike kot v preteklih letih,” so pojasnili na celjski občini.

Koncertna prizorišča ostajajo, pridružili se jim bodo manjši, intimnejši dogodki. V prvi polovici decembra bodo ti zaznamovali predvsem vikende. V drugi polovici decembra pa bo pestro vsak dan: svoja vrata bo odprla še Pravljična dežela, zaživele bodo tudi praznične stojnice. Obljubljajo pa tudi dogajanje za kulinarične raziskovalce, t. i. foodije, ter ljubitelje adventnega časa in praznično okrašenih mest. Lučke bodo v Celju predvidoma prižgali 26. novembra.

Ukinitev novoletne okrasitve pa so med tem že napovedali v občini Domžale, osvetljena bo le novoletna jelka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje