Boj proti diskriminaciji: “Enaka obravnava in enako plačilo za primerljivo delo”

Slovenija 16. Jan 202416:39 0 komentarjev
Zveza delovnih invalidov Slovenije
Zveza delovnih invalidov Slovenije (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zveza delovnih invalidov je danes s slovesnostjo obeležila svojo 55. letnico. Za večjo dostopnost za vse si prizadevajo s projektom Občina po meri invalidov, dejavno pa bodo sodelovali tudi pri pripravi nove pokojninske reforme, je dejal predsednik zveze Peter Bršek. Še naprej se bodo borili proti diskriminaciji invalidov, je dodal.

Zveza delovnih invalidov Slovenije si po besedah predsednika zveze Petra Brška vedno prizadeva, da je aktivna pri pripravi zakonodaje, ki se nanaša na invalide. Še zlasti si prizadevajo za zaposlovanje invalidov na odprtem trgu delovne sile.

Prav zaposlitev je namreč tista, ki invalidu zagotavlja vključenost, je opozoril. Neodvisno življenje želijo tako omogočiti čim več ljudem. “Naša prednostna naloga je boj proti diskriminaciji, da sta torej zagotovljena enaka obravnava in enako plačilo za primerljivo delo,” je poudaril.

Pri pripravi nove pokojninske reforme, pri kateri se želi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še posebej osredotočiti na prenovo invalidskega zavarovanja, se bodo po njegovem zagotovilu prav tako zavzemali za enake pravice in enake možnosti za vse.

Peter Bršek, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije
Peter Bršek, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije (Foto: Borut Živulović/BOBO)

S projektom Občina po meri invalidov medtem želijo doseči, da imajo ljudje z različnimi oviranostmi dostop do objektov in storitev. Občina Šempeter – Vrtojba, ki je listino Občina po meri invalidov prejela decembra lani, je že 41. občina s tem nazivom. Že več kot deset let pa imata listino tudi Mestni občini Ljubljana in Maribor.

Zveza je prostovoljno, neodvisno, samostojno, nevladno in nepridobitno združenje društev invalidov, ki ima na podlagi zakona o invalidskih organizacijah status invalidske organizacije. Na podlagi omenjenega zakona je reprezentativna za invalide s statusom delovnega invalida in osebe s telesno okvaro, izhaja z njihove spletne strani.

Zveza je bila ustanovljena 16. januarja 1969 z namenom, da bi si invalidi medsebojno pomagali in uresničevali skupne interese, ohranjati pa so želeli tudi svoje pravice. Združuje približno 48.000 članov po vsej Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!