Bolnišnice polne zaradi okužb dihal: “Kombiniramo, improviziramo in se trudimo”

Slovenija 09. Jan 202405:15 3 komentarji
covid, virus
Foto: Profimedia

Infekcijski oddelki bolnišnic so polni, kar v zimskem času ni nepričakovano. Predvsem je veliko bolnikov z gripo, katere sezona še ni na vrhuncu, tako da število primerov še raste. "Kombiniramo, improviziramo in se trudimo, da bi bili vsi bolniki kakovostno oskrbljeni, da ne bi imel kdo dodatnih zdravstvenih težav samo zato, ker nimamo prostora," je stanje na mariborskem infekcijskem oddelku opisala njegova predstojnica.

Zima je sezona bolezni dihal. Infekcijski oddelki so te dni polni, a je stanje neprimerljivo boljše od preteklih let, ko smo imeli epidemijo covida-19.

Na infekcijski kliniki ljubljanskega kliničnega centra je bilo pretekli konec tedna na hodniku med 12 in 18 bolnikov. “Večinoma so to bolniki z okužbami dihal, tako virusnimi kot bakterijskimi, ki potrebujejo dodatek kisika. Stanje je v zadnjih dneh in tednih zelo podobno, z manjšimi dnevnimi nihanji, in je podobno kot v večini zimskih mesecev,” so sporočili iz UKC Ljubljana.

V zadnjih tednih se veča število bolnikov z gripo, število bolnikov s covidom-19 pa je precej konstantno, dodajajo na ljubljanski infekcijski kliniki. Med otroki je še vedno veliko primerov bronhiolitisa zaradi respiratornega sincicijskega virusa (RSV), povečuje pa se delež otrok z gripo.

Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor je po besedah predstojnice dr. Božene Kotnik Kevorkijan “več kot 100-odstotno zaseden”.

“Res je, da nimamo veliko postelj in tako zasedenost zato hitro dosežemo. Imamo predvsem bolnike z gripo,” je povedala predstojnica. Poleg njih so na oddelku tudi bolniki s covidom in drugimi infekcijskimi boleznimi. Stanje je podobno že približno mesec dni.

infekcijska klinika
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Ko je oddelek prezaseden, bolnike premestijo drugam znotraj UKC Maribor, na pulmološke in internistične oddelke. “Gre za bolnike, ki so ‘mejni’, imajo več diagnoz,” je pojasnila Kotnik Kevorkijan. “Včasih kakšno ambulanto čez noč spremenimo v bolniško sobo in bolnika oskrbimo tam. Kombiniramo, improviziramo in se trudimo, da bi bili vsi bolniki kakovostno oskrbljeni, da ne bi imel kdo dodatnih zdravstvenih težav samo zato, ker nimamo prostora,” je opisala zdravnica.

Koronavirusni trendi

Odkar obveznega testiranja ob sumu na okužbo s koronavirusom ni več, epidemiologi podajajo zgolj ocene. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ocenjujejo, da je trenutno aktivnih 1.046 okužb, kljub temu da je s testi uradno potrjenih le okrog 40 na dan. Ob tem dodajajo, da število prijavljenih primerov podcenjuje število resničnih okužb.

Stanje se, kot je videti na spodnjem prikazu, bistveno razlikuje od tistega pred letom dni, ko je bilo tik po novem letu potrjenih po skoraj 2.000 okužb na dan. Še precej višje so bile številke pred dvema letoma, ko smo v prvih mesecih leta 2022 doživljali vrh omikronskih okužb. Takrat je bilo tik po novem letu potrjenih po 4.000 okužb na dan, številke pa so se v naslednjih tednih povzpele na čez 15 tisoč.

nijz covid graf
N1

Zadnji uradni podatki o stanju v bolnišnicah so za zadnji teden minulega leta (25.–31. 12. 2023). Zaradi resnih akutnih okužb dihal je bilo v bolnišnice sprejetih 356 bolnikov, približno petina je imela covid-19. “Med slednjimi ni bilo nikogar, ki bi bil cepljen in bi prejel zadnji odmerek cepiva v zadnjih šestih mesecih,” izpostavlja NIJZ. Deset jih je potrebovalo intenzivno terapijo, 29 bolnikov s covidom pa je umrlo (ne nujno zaradi covida).

Ob tem epidemiologi dodajajo, da je bilo v času božično-novoletnih praznikov manj zaznanih okužb, kar je med počitnicami običajno. Ker zaradi praznikov in dopustov zaposleni ne potrebujejo bolniškega staleža ali pa so osebni zdravniki manj dostopni, tisti, ki imajo blag potek bolezni, v tem času redkeje “prijavijo” svojo bolezen.

Omikron različica sicer le redko povzroči hudo obliko bolezni. “Sprejemamo samo bolnike, ki potrebujejo zdravljenje s kisikom ali imajo kakšno drugo težko okužbo poleg covida,” je povedala specialistka infektologije in epidemiologije Kotnik Kevorkijan. Večino bolnikov obravnavajo ambulantno.

Vrhunec gripe še pred nami

Tudi pri gripi velja, da podatki iz zadnjega tedna leta 2023 kažejo nekoliko izkrivljeno sliko oziroma manj primerov zaradi praznikov in šolskih počitnic. Kljub temu pa so zabeležili pričakovan porast. V zadnjem tednu so viruse influence potrdili v 13,5 odstotka vseh testiranih vzorcev, v tednu pred tem pa v 8 odstotkih.

Sezona gripe se običajno začne oktobra ali novembra, vrh pa doseže konec januarja ali februarja in potem počasi izzveneva, ko se bližajo spomladanski meseci. V letošnji sezoni, torej od začetka oktobra do konca decembra, so v Sloveniji laboratorijsko potrdili 358 primerov influence tipa A in 4 primere influence tipa B. Ob tem gre le za tiste primere, ki jih laboratorijsko potrdijo, kar je manjši delež vseh. “Virološki podatki kažejo, da se gripa pojavlja v vseh zdravstvenih regijah, več pa je pozitivnih primerov v severovzhodni Sloveniji, to je v mariborski, celjski in murskosoboški zdravstveni regiji,” pravijo na NIJZ.

“Zaenkrat število bolnikov z gripo vsak dan narašča. Kdaj bo vrh, je težko napovedati, saj lahko že jutri začne upadati. Mislim pa, da smo že kar blizu vrha,” je povedala dr. Božena Kotnik Kevorkijan iz UKC Maribor. In kaj svetuje? “To, kar ponavljamo že dva meseca,” pravi. “Ljudje naj poskrbijo, da bodo zaužili dovolj vitaminov. Pomembno je zračenje prostorov oziroma da se čim manj zadržujemo notri in še posebej v gneči. Svetujemo, da se raje odpravijo ven na sprehod,” pravi zdravnica. “Še vedno pa je tudi čas za cepljenje proti gripi. Cepljenje pri starejših, tudi če ne prepreči bolezni, jo omili, kar je zelo pomembno,” še dodaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje