Bolnišnici v Celju in Brežicah s ponedeljkom rahljata omejitve obiskov

Slovenija 25. Mar 202215:00 > 15:14 0 komentarjev
Nosečnica
PROFIMEDIA

S ponedeljkom bolnišnici v Celju in Brežicah sproščata pravila za obiske na oddelkih, tudi za obiske v porodnišnicah. V Celju bodo tako lahko očeti mamice in novorojenčke obiskali za 15 minut, omogočeno pa bo tudi spremstvo nosečnice na ultrazvočnih pregledih. Tudi pri ostalih bolnikih bosta bolnišnici v Celju in Brežicah sprostili pravila: bolnika bo lahko obiskal en obiskovalec za 15 minut. Kako pa je v ostalih bolnišnicah?

Splošna bolnišnica Celje s ponedeljkom spreminja pravila o obiskih v porodnišnici. Očetje bodo mamice in novorojenčke od ponedeljka lahko obiskali za 15 minut med 15.30 in 16. uro. Prav tako bo od tega datuma omogočeno spremstvo partnerja nosečnice pri ultrazvočnih pregledih morfologije ploda, so zapisali v bolnišnici. Vsi obiskovalci in spremljevalci morajo biti zdravi in imeti svojo zaščitno masko, ki ne sme biti iz blaga. Masko morajo nositi ves čas obiska, obvezno pa je tudi razkuževanje rok.

S ponedeljkom v celjski bolnišnici delno sproščajo tudi pravila za obiske na preostalih oddelkih. Obiski bodo dovoljeni pri bolnikih, ki so hospitalizirani več kot teden dni. Bolnika bo lahko obiskala ena zdrava oseba, ki mora imeti masko IIR. Trajanje obiska je omejeno na 15 minut, obiski so dovoljeni dvakrat tedensko. Masko morajo med obiskom nositi tudi vsi bolniki v sobi, ki jo obišče obiskovalec. Na covidnih oddelkih so obiski dovoljeni po dogovoru s sobnim zdravnikom. Omejitev ne velja za kritično bolne, umirajoče paciente, pri katerih so ves čas omogočeni obiski po presoji zdravnika.

Pravila se v ponedeljek spreminjajo tudi v Splošni bolnišnici Brežice. Obiski bodo možni vsak dan, bolnišnica pa določa nekatere pogoje. Bolnika bo tako lahko obiskal le en obiskovalec za 15 minut, opredeljen bo čas obiskov, obiskovalci pa bodo morali izpolnjevati pogoj PCT, so za N1 navedli v bolnišnici. Spremstvo pri porodu je omogočeno ves čas epidemije, izjema je bil prvi val. Spremljevalec mora izpolnjevati pogoj PCT, osebje pa preveri tudi njegovo trenutno zdravstveno stanje. Skladno z navodili za obiskovalce je mogoče tudi spremstvo na ultrazvok.

Kako pa je drugod?

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru je ves čas obravnave porodnice v porodnem bloku dovoljena prisotnost enega zdravega spremljevalca. Spremljevalec mora imeti negativno epidemiološko anamnezo, izpolniti mora vprašalnik o zdravstvenem stanju, torej mora biti brez znakov in simptomov ter brez rizičnih stikov, in izpolnjevati pogoj PCT. “Še vedno se priporoča, da nosečnice, če je mogoče, na redne ambulantne preglede in posege prihajajo same,” so ob tem zapisali v kliničnem centru. Nošenje maske in razkuževanje rok je obvezno.

Obiski so v UKC Ljubljana od januarja omejeni na eno zdravo osebo, ki lahko za 15 minut obišče bolnika med 15. in 17. uro. Obiske imajo lahko bolniki, ki so hospitalizirani dlje kot sedem dni. Obiskovalci morajo izpolnjevati pogoj PCT, izpolniti epidemiološki vprašalnik in nositi kirurško masko ali masko FFP2.

Zdravila na covid-19 DTS oddelku
Aljaž Uršej/N1

V Splošni bolnišnici Jesenice so dovoljeni obiski vsak dan med 15. in 18. uro, obiskovalec mora biti zdrav. Pri porodu sta lahko prisotna dva spremljevalca. Opraviti morata hitri antigenski test, izjema so prebolevniki, ki so covid preboleli v zadnjih 45 dneh. Prisotnost partnerja pri pregledu trenutno še ni dovoljena.

Obiski v novogoriški bolnišnici dr. Franca Derganca niso dovoljeni. V izjemnih okoliščinah lahko obisk dovoli lečeči zdravnik, to pa velja tudi za porodnišnico. Spremljevalec pri porodu je dovoljen, imeti pa mora negativen antigenski test. Ob vstopu v bolnišnico morajo spremljevalci izpolniti tudi epidemiološki vprašalnik. Ob izboljšanju epidemiološke slike pa bodo režim obiskov spremenili.

V porodnišnici v Novem mestu je spremljevalec pri porodu dovoljen ves čas, izjema je bil le prvi val epidemije. Pri porodu je lahko prisoten en spremljevalec, ki mora izpolnjevati pogoj PCT in nositi masko. Obiski na porodniškem oddelku so znova dovoljeni od 10. marca, porodnico in otroka sme obiskovalec obiskati med 15. in 16. uro. Tudi obiski so omejeni na eno osebo, ki mora izpolnjevati pogoj PCT in nositi masko. En obiskovalec je dovoljen tudi pri ultrazvočnem pregledu med 20. in 22. tednom nosečnosti, pri drugih pregledih pa spremljevalci niso dovoljeni. PCT v tem primeru ni potreben, mora pa biti obiskovalec zdrav, uporabljati masko in si razkužiti roke.

Prisotnost partnerja pri porodu je v Splošni bolnišnici Trbovlje dovoljena ves čas. Od 15. marca so partnerji lahko prisotni tudi pri ultrazvočnih preiskavah, kot sta nuhalna svetlina in morfologija. Partner mora izpolnjevati pogoj PCT. Obiski porodnic za zdaj niso dovoljeni, izjemoma so mogoči po predhodnem dogovoru z zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!