Bomo pomlad kar preskočili? Temperature bodo že prav poletne

Slovenija 02. Apr 202411:56 0 komentarjev
Poletje, Ljubljana, mesto
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Če še niste prevetrili zimske garderobe, je skrajni čas, da poiščete majice s kratkimi rokavi, v naslednjih desetih dneh pričakujemo precejšnjo otoplitev. Konec tedna nas čakajo temperature krepko čez 20 stopinj Celzija. Povsem poletno bo.

V prihodnjih dneh se bo nad našimi kraji še okrepilo območje visokega zračnega tlaka. Danes bosta v višinah sicer še vztrajala nekoliko hladnejši zrak in nestabilno vreme. Popoldne se bo ponekod pojavila kopasta oblačnost, vremenoslovci z Agencije RS za okolje (Arso) ne izključujejo krajevnih padavin in neviht. Občasno lahko, predvsem ob dinarski pregradi, rosi ali rahlo dežuje tudi v sredo.

Od četrtka nas čakajo bolj suhi dnevi, s še več sonca in nekaj šibkega vetra. Danes in jutri bomo izmerili okoli petnajst stopinj nad lediščem, od četrtka pa bo vsak dan topleje. Najvišje se bo živo srebro dvignilo ob koncu tedna oziroma v začetku prihodnjega tedna, ko bo marsikje verjetno pokazalo 25 stopinj Celzija. Bolj kot na spomladanske bodo temperature spominjale na poletne.

“Precej toplo bo tudi v sredogorju,” je za N1 povedala vremenoslovka z Arsa Veronika Hladnik Zakotnik. Na 1.500 metrih se bo segrelo tudi do 15 stopinj Celzija, kar so “poletne temperature, ne pa temperature, ki bi jih pričakovali v začetku aprila”, je dodala.

Močni jugozahodni vetrovi so s severa Afrike v minulem koncu tedna prinesli toplejši zrak po balkanskih državah, padli so nekateri temperaturni rekordi. V Atenah in Solunu so v ponedeljek namerili blizu 30 stopinj Celzija, na otoku blizu prestolnice pa kar 31 stopinj. O visokih temperaturah so poročali tudi iz Srbije. V zraku je bilo precej puščavskega prahu.

Velike koncentracije puščavskega prahu so v zadnjih dneh vznejevoljile tudi lastnike jeklenih konjičkov. Puščavski pesek se je ponoči s prehodom fronte pomaknil proti vzhodu. Čeprav nekatere napovedi kažejo, da bi se lahko ob koncu tedna morebiti znova vrnil, bodo koncentracije majhne, je pojasnila Hladnik Zakotnik in dodala, da so napovedi za zdaj negotove.

Je pa vremenoslovka povedala, da se zima za zdaj poslavlja. Vseeno nas do ledenih mož oziroma do prve polovice maja ne sme presenetiti morebiten prodor hladnejšega zraka, zato v svojih garderobnih omarah za vsak primer le obdržite nekaj toplejših oblačil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!