Poklukar in Logar: Volitve ne vplivajo na ukinitev mask

Koronavirus 11. Apr 202210:25 > 13:29 3 komentarji
Denis Sadikovic⁩/N1

Sredi februarja smo ob izboljšanju epidemioloških razmer odpravili karantene in opustili večino ukrepov. Še naprej pa so v notranjih prostorih ostale obvezne maske. O ukrepih bo stroka ponovno razpravljala že danes, odločitev bi lahko sledila v četrtek. Ker se ukrep sprošča tik pred volitvami, nekatere skrbi, da je na odločitev vplivala vlada. Tako zdravstveni minister Janez Poklukar kot vodja posvetovalne skupine Mateja Logar odgovarjata, da to ne drži.

Na delovnem sestanku so se danes sestali minister za zdravje Janez Poklukar, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc, vodja intenzivne terapije na kliniki Matjaž Jereb in infektologinja Mateja Logar.

Poklukar je napovedal gradnjo nove infekcijske klinike. “Že pred epidemijo je bilo jasno, da infekcija klinika potrebuje nadgradnjo,” je povedal Poklukar. Nova infekcijska klinika bo načrtovana tako, da bodo lahko kužni bolniki v celoti obravnavani na enem mestu. Na voljo bo diagnostika, tudi CT-aparati, laboratorij in tudi operacijska dvorana. Klinika bo pridobila 18.000 kvadratnih metrov in več kot 100 novih postelj, je navedel minister.

Projekt nove infekcijske klinike je vreden več kot 100 milijonov evrov: 70 milijonov evrov je zagotovljenih iz načrta za okrevanje in odpornost, 34 milijonov bo zagotovilo ministrstvo za zdravje, dva milijona pa bo zagotovil ljubljanski klinični center. Začetek gradnje je po ministrovih besedah pričakovati poleti 2023, gradnja bi bila lahko zaključena do 2026. Najprej bo narejena nova zgradba na zelenici ob urgentnem vhodu, nato bi lahko sledila tudi prenova zdajšnjega poslopja ali gradnja novega poslopja na tej lokaciji.

Odločitev o obveznosti mask pričakovati v četrtek

O epidemioloških ukrepih pa je Poklukar dejal, da trend dnevno novo okuženih upada, hkrati pada tudi zasedenost bolnišnic. “Od 42 bolnikov, hospitaliziranih v intenzivnih enotah, je zaradi covida hospitaliziranih samo 22 bolnikov,” je dodala Logar. “Glede na splošni trend zniževanja okužb v splošni populaciji se bo svetovalna skupina danes še enkrat pogovorila, kdaj bi bilo mogoče odpraviti obvezno nošenje mask,” je povedala.

Odločitev je mogoče pričakovati v četrtek. Maske bo stroka sicer še naprej priporočala v notranjih prostorih in ko ni mogoče vzdrževati razdalje, večje od 1,5 metra. Po Poklukarjevih navedbah bodo ostale obvezne v zdravstvu in v nastanitvenih kapacitetah socialnega varstva. “Epidemija nas je naučila, da tudi če nekaj ni zapisano ali zapovedano, je priporočilo stroke pomembno,” je rekel.

Ob prihajajočih velikonočnih praznikih pa Logar nošenje mask vseeno svetuje vsem, ki imajo tveganje za težji potek bolezni, in njihovim svojcem. “Iz izkušenj vemo, da pri teh osebah lahko tudi omikron poteka v težji obliki. Obstaja nevarnost, da bodo potrebovali hospitalizacijo ali zdravljenje na intenzivni enoti. To lahko z maskami preprečimo,” je rekla.

Bodo na odločitev o sproščanju vplivale volitve?

Na vprašanje, ali se ukrep obveznega nošenja mask spreminja po navodilih vlade, je Poklukar odvrnil, da sledijo stroki v maksimalni meri. “Sam sem se odpovedal volitvam, ker se zavedam, da smo lahko epidemijo uspešno peljali samo z minimalnim vplivom politike,” je dejal. Navedel je, da so razmere drugačne kot lani poleti, ko je bilo število bolnikov nizko. Ob tem je izpostavil, da danes prevladuje omikron, na voljo so cepiva in zdravila, spremenjen je protokol testiranja, lani pa je aprila veljalo tudi zaprtje družbe. “Ne smemo stremeti v smer, da bi bile maske nova normalnost,” je rekel.

Tudi Logar je odgovorila, da v zadnjem času ni bila v stiku s politiko, izjema je le zdravstveni minister. “Absolutno ne gre za politične pritiske. O tem smo intenzivno razpravljali že pred 14 dnevi. Razmere so trenutno bistveno drugačne, kot so bile pred enim letom ali poleti. Imamo drug virus, drugačno bolezen, imamo več zdravil, imamo cepljenje in višji odstotek precepljenih. Težko primerjamo situacijo s poletjem, ko je bilo število bolnikov res nižje, a je bil virus bolj nevaren,” je rekla.

Imunsko oslabljenim kmalu na voljo novo cepivo

Veliko bolnikov je še v akutni obravnavi, danes je teh nekaj manj kot sto, je rekla Lejko Zupanc. “Želeli bi si, da bi se trend hospitalizacije krepko obrnil navzdol, vendar se to v zadnjih dneh še ni zgodilo. Na podlagi stanja v populaciji pričakujemo, da se bo tudi število sprejetih bolnikov zmanjšalo,” je povedala. Potek bolezni je lažji. Delež hospitaliziranih, ki dejansko potrebujejo intenzivno terapijo, je trenutno manjši, kot je bil pri različici delta ali angleški različici.

Velike probleme imajo bolniki, ki so imunsko oslabljeni. Ti večkrat potrebujejo hospitalizacijo in se težko očistijo virusa. Lejko Zupanc je napovedala prihod novega zdravila v Slovenijo, ki bo namenjen skoraj izključno bolnikom, ki so imunsko oslabljeni. Zdravilo bo delovalo kot nekakšno cepivo, je pojasnila.

Covidne oddelke ima trenutno osem bolnišnic, štiri imajo intenzivne oddelke za covidne bolnike. Covidne bolnike, ki niso sprejeti zaradi te bolezni, sicer obravnavajo vse bolnišnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje