Bomo v Sloveniji dobili nov praznik?

Slovenija 09. Sep 202109:56 > 11:36 1 komentar
nazdravljanje
PROFIMEDIA

Pet poslancev stranke SAB je v državni zbor vložilo predlog, s katerim želijo 11. november – martinovo, obeležiti kot državni praznik, ki pa ne bi bil dela prost dan.

Kot so zapisali poslanci, pobuda za takšno spremembo ni nova in je bila v državnem zboru leta 1991 že obravnavana. Dodali so, da so tudi nekatere slovenske občine 11. november razglasile za občinski praznik.

“S predlogom bi ta dan povzdignili na državno raven in na tak način simbolno združili vse vinogradnike, vinarje in ljubitelje vina,” so pojasnili poslanci Marko Bandelli, Andrej Rajh, Alenka Bratušek, Maša Kociper in Vojko Starović.

Kot so zapisali, obstaja za obeležitev martinovega več razlogov: zgodovinski, gastrononski, gospodarski in kmetijski.

Nobenih finančnih posledic za državni proračun

Dodali so, da predlagani zakon ne odstopa od že uveljavljenih načel zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s sprejetjem pa se število praznikov ali dela prostih dni ne bo v ničemer spremenilo, zato uveljavitev zakona ne bo imela nobenih dodatnih finančnih posledic za državni proračun, prav tako ne za druga javna finančna sredstva.

“Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina, je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki ga sv. Martin simbolizira. Prav je, da se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, pomagamo drugim, kot je to počel ‘naš’ svetnik, sv. Martin,” so zapisali poslanci SAB.

Ker gre za manj zahtevno spremembo zakona, poslanke in poslanci SAB državnemu zboru predlagajo obravnavo po skrajšanem postopku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje