Borcem se je pri bojkotu proslave pridružila Tanja Fajon

Slovenija 25. Jun 202114:21 > 17:11 0 komentarjev
Predsednica SD Tanja Fajon
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman in predsednica stranke SD Tanja Fajon sta odpovedala navzočnost na današnji državni proslavi. Razlog je prepoved prisotnosti partizanskega praporja.

Čeprav je predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman še včeraj zagotavljal, da se bo današnje proslave ob dnevu državnosti udeležil, se to ne bo zgodilo. Razlog je, da je odbor za pripravo proslave prepovedal navzočnost praporščaka Zveze združenj borcev. Tako se bo Križman udeležil le slavnostne seje v državnem zboru, ki bo pred držano proslavo in kjer je partizanski prapor dovoljen.

Kot nam je dejal Križman, so ga na državno proslavo povabili kot predsednika Zveze združenj borcev, k temu pa sodi tudi partizanski prapor. “Brez partizanskega boja in Osvobodilne fronte danes ne bi praznovali tridesetletnice samostojnosti Slovenije, ki je kot republika nastala prav leta 1945, po štirih letih zmagovitega narodnoosvobodilnega boja Slovencev. Prepoved partizanskih praporov na državni proslavi je zato zanikanje lastne zgodovine in teptanje lastne državnosti, s čimer se ZZB ne more strinjati ali tega podpirati,” je Križman utemeljil odpoved udeležbe na današnji proslavi.

Ob tem je dodal, da gre pri prepovedi navzočnosti praporščaka za “zavračanje velikega števila državljanov, ki se niso pripravljeni upogniti hlapčevski politiki vladajočih.” Državna proslava bo po njegovem izključujoča in ne bo predstavljala proslave vseh državljank in državljanov.

Marijan Križman
Borut Živulović /BOBO

Tanja Fajon pisala Borutu Pahorju

Prav zaradi prepovedi partizanskega praporja je navzočnost na današnji državni proslavi odpovedala tudi predsednica SD Tanja Fajon. To je, kot je navedla, storila “z obžalovanjem in v znak protesta”. Po njenem prepričanju je ravnanje organizatorjev proslave “nesramno zanikanje temeljev, ki jih ima slovenska država v zmagoslavnem partizanskem uporu”.

“Predsedniku republike in predsedniku vlade sporočam, da je njuna osebna in zgodovinska odgovornost, da bomo 30. obletnico samostojnosti Slovenije praznovali tako globoko razdeljeni,” je zapisala na Twitterju. Nezadovoljstvo nad izločitvijo praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB je predsednica SD po naših informacijah izrazila tudi v pismu, ki ga je poslala predsedniku republike Borutu Pahorju.

Fajonova je na Twitterju še navedla, da bo prihodnost Slovenije na trhlih nogah, če ne bomo spoštovali naše zgodovine. “Ta se ni začela leta ’91, saj samostojne Slovenije ne bi bilo brez osvoboditve in narodnoosvobodilnega boja, ki je Slovenijo ponosno umestil med zmagovalce nad fašizmom in nacizmom,” je zapisala.

Udeležbo je že včeraj odpovedal nekdanji predsednik države Danilo Türk. Ob tem je izpostavil, da oblast, ki proslavo organizira, izgublja legitimnost. Prvi predsednik republike Milan Kučan se bo proslave udeležil. Navzočnost na državni proslavi sta pred dnevi že odpovedala voditelja LMŠ in Levice Marjan Šarec in Luka Mesec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!