Bosanske univerze želijo enakopraven status za njihove diplomante v Sloveniji

Slovenija 11. Apr 202316:07 0 komentarjev
Izobrazba, diploma
PROFIMEDIA

Rektorji univerz v Bosni in Hercegovini od pristojnih zahtevajo, naj čim prej odprejo vprašanje priznavanja visokošolskih diplom iz BiH v Sloveniji in na Hrvaškem. Visokošolskih diplom iz BiH Slovenija ne priznava samodejno zaradi zahtev slovenskih oblasti po dostavitvi natančnih informacij o statutu visokošolskih ustanov v BiH in njihovih izobraževalnih programov.

Rektorji univerz v Bosni in Hercegovini so od pristojnih oblasti danes zahtevali, naj čim prej odprejo vprašanje priznavanja visokošolskih diplom iz BiH v Sloveniji in na Hrvaškem. Nobena od obeh držav jih namreč ne priznava kot enakopravnih diplomam, pridobljenih na domačih fakultetah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

“Pozvali smo izobraževalne oblasti v BiH, naj sodelujejo z oblastmi Hrvaške in Slovenije ter delujejo politično, da bi rešili probleme, ki jih imajo osebe z diplomami iz BiH,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal rektor banjaluške univerze Radoslav Gajanin novinarjem ob robu rektorske konference BiH v Banjaluki.

Rektorji so na sestanku rektorske konference razpravljali o problemu, ki je nastal po tem, ko je hrvaška agencija za znanost in visoko izobraževanje AZVO odločila, da bo kot polnopravne diplome iz BiH priznavala samo tiste, ki so pridobljene na univerzi v Mostarju.

Za diplome z drugih visokošolskih ustanov v BiH morajo diplomanti, če se želijo zaposliti ali nadaljevati študij na Hrvaškem, pridobiti posebno mnenje AZVO. Tega delodajalec lahko ali pa tudi ne upošteva, v primeru prijave na razpis za državno službo pa lahko predstavlja oteževalno okoliščino, če ga je agencija izdala s pridržkom.

Visokošolskih diplom iz BiH Slovenija ne priznava samodejno zaradi zahtev slovenskih oblasti po dostavitvi natančnih informacij o statutu visokošolskih ustanov v BiH in njihovih izobraževalnih programov.

Na problem priznavanja visokošolskih diplom iz BiH je sredi marca ob obisku premierja Roberta Goloba v Sarajevu opozorila tudi Delavska svetovalnica v Ljubljani.

V odprtem pismu so izpostavili, da v Sloveniji še vedno velja ustavitev priznavanja visokošolskih diplom iz BiH, s čimer njihove imetnike “spreminjajo v potencialne goljufe“. Zanimalo jih je tudi, kdaj bo nacionalni informacijski center za priznavanje kvalifikacij ENIC-NARIC znova sprožili postopke reševanja posamičnih vlog za vrednotenje visokošolskega izobraževanja iz BiH.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!