Ivo in Taja Boscarol bosta za gasilce donirala enak znesek kot vlada

Slovenija 23. Jul 202217:07 > 17:23 7 komentarjev
Ivo Boscarol, Pipistrel
Borut Živulovič/BOBO

V petek je vlada napovedala uvedbo nadomestil za prostovoljne gasilce, ki gasijo požar na Krasu v višini 63 oziroma 94,5 evra na dan. Prostovoljnim gasilcem pa se bo ta znesek podvojil. Podjetnika Ivo in Taja Boscarol sta namreč napovedala, da bosta vladi donirala enak znesek, kot ga bo ta namenila za gasilce in prostovoljce.

Podjetnik Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja Boscarol sta napovedala, da bosta vladi donirala enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama. “V zahvalo za njihov trud, v vzpodbudo, da bodo zdržali naslednje dni, za motivacijo prostovoljcem, da se jim pridružijo in zato, da bodo vedeli, da vsi Slovenci cenimo to, kar počnejo za naravo in prebivalce Krasa, sem se odločil, da prispevam tudi jaz po svojih močeh,” je svojo odločitev v izjavi za javnost komentiral Ivo Boscarol. Za donacijo se je Boscarolu že zahvalil tudi premier Robert Golob.

Vlada je na petkovi dopisni seji odločila, da bo prostovoljnim gasilskim društvom, ki pomagajo gasiti požar na Krasu, podelila denar. Društva bodo dobila 63 evrov na dan za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur, oziroma 94,5 evra na dan za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur. Do enakih zneskov bodo na podlagi dela prostovoljcev upravičene tudi druge nevladne organizacije, ki sodelujejo pri gašenju požara na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Denar bo prišel iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Prostovoljnemu gasilcu za čas intervencije po 25. členu zakona o gasilstvu pripada nadomestilo plače, ki ga njegovemu delodajalcu povrne občina. Dodatno uredba določa, da mora biti nadomestilo plače v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi delal. Pripada mu tudi povračilo stroškov na službenem potovanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje